Aednikud on liiga suure pakendiga hädas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulilehemädanik võib üle öö terve põllu vallutada.
Kartulilehemädanik võib üle öö terve põllu vallutada. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Lehemädanikuga kimpus olevaid Saaremaa aiapidajaid tabas sel aastal ebameeldiv üllatus – taimehaiguse tõrjeks vabamüügis olevaid preparaate saab osta vaid alates liitrisest pudelist, mida on kümme korda rohkem kui paljudel aiapidajatel kartulimaa pritsimiseks tarvis läheb.

Näiteks maksab kartuli-lehemädaniku tõrjeks ja mugulate pruunmädanikku nakatumise vältimiseks pakutav liitrine pudel fungitsiidi Shirlan 500 SC Kuressaare Agricenteris 85,80 eurot, kirjutab Saarte Hääl. Tavaliselt on inimestel maakodus vaid 5–10 mõnekümne meetri pikkust vagu, kuid liitrisest pudelist piisab ühekordsel pritsimisel 3,3 ha suurusele kartulipõllule.

Kuressaare Agricenteri agronoom-müüja Sirje Avingu ütles, et paljudes aiapidajates on väikepakendi kadumine tekitanud suurt pahameelt. Veel möödunud aastal oli lehemädaniku vastast taimekaitsevahendit võimalik osta ka 0,1 või 0,2 liitrises pakendis, millest paljudele jätkus kaheks aastaks.

Suur pakk kogu küla peale

Kümme korda suurema koguse ostmisel on ainus mõistlik lahendus koopereeruda ja osta üks pudel kamba peale. «Nad ostsid siin külade kaupa ja jagasid seda preparaati,» sõnas Avingu, kelle sõnul säilib taimekaitsevahend tavaliselt kaks aastat ja kui inimene üksinda nii suure koguse ostab, oleks see suur raiskamine.

Eriti kurb on olukord nendel väiketootjate põldudel, kus kasvavad välismaa sordid, mida pole võimalik lehemädaniku tõrjeta kasvatada. Erinevalt Eesti oma kartulisortidest puudub välismaa sortidel lehemädanikukindluse geen, oluline on, et kartul annaks suurt saaki ja oleks masinaga hästi kooritav.

Põllumajandusameti taimekaitse osakonna juhataja Jan-Roland Raukase sõnul kuulis ta taimekaitsevahendite pakendiprobleemist aiandusliidu infopäeval. Raukas soovitas aiapidajatel aiapidajate liidu kaudu avaldada maaletoojatele survet tuua Eestisse ka väiksemaid pakendeid. Põllumajandusamet ise pakendiprobleemi sekkuda ei kavatse. «Ega meil selle koha pealt suurt midagi teha ole, nii nagu tootja seda pakendit välja pakub ja turustab, sellisena teda saadaval on,» rääkis Raukas.

Väike pakend kallis

Taimekaitsevahendite maaletooja AS Baltic Agro taimekaitse tootejuht Elo Tuubel ütles, et pakendite üle on nurisetud juba aastaid ja ilmselt jätkub rahulolematus ka tulevikus. Probleem on aga selles, et väikepakendi tegemine on isegi terve Baltikumi mahtude juures üle mõistuse kallis.

«Tuua Eestisse 100 või 200 väikest pudelit sisse, see läheb nii võimatult kalliks, et lõpuks ei maksa seda mitte keegi kinni,» rääkis Tuubel, kelle sõnul on isegi liitrine pakend veel liiga väike. Liitrise pudeli ümbervillimisel 100-milliliitrisesse nõusse võib aga hind tõusta veel mitmekordselt. “Mul on kahju, et ma pean saarlastele sellise vastuse andma, aga ka edaspidi pole siin suurt muutust ette näha ja imet oodata ei maksa,” lausus Tuubel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles