Levinumad müüdid kaugloetavatest elektriarvestitest

, Elektrilevi kauglugemise programmi juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus kaugjuhitav elektriarvesti
Uus kaugjuhitav elektriarvesti Foto: Tarbija24

Elektrilevi kauglugemise programmi juht Mait Rahi kirjutas Elektrilevi blogis kaugloetavate arvestitega seotud müütidest.

Kaugloetavad arvestid on võrguettevõtja huvi

Küsitakse, «miks sunnitakse klientidele peale ebavajalikku asja» või «miks te tahate minu tarbimisest nii täpset ülevaadet saada». Teatud osas annavad uue põlvkonna arvestid võrguettevõtjale kindlasti kokkuhoidu – näiteks jääb ära kontrollnäiduvõtmise vajadus. Teisalt tähendab aga tarbimise tunnipõhine arvestamine sadades kordades suurenevaid andmemahte, mis nõuavad IT-arendusi ja haldamist.

Kliendid vabanevad tülikast näitude teatamisest. Ka see, kui võrguettevõtja saab pingetu arvesti kaudu kiiremini elektririkkest teada ja selle kõrvaldada, teenib kokkuvõttes ikkagi kliendi huve – ja selleks me olemegi ellu kutsutud.

Laiemas vaates tuleneb kauglugemisele ülemineku nõue muidugi avatud elektriturust, kus toimingud seeläbi lihtsustuvad.

Kaugloetavad arvestid koguvad infot tundlike isikuandmete, elektriseadmete või elustiili kohta

Tunnipõhised kaugloetavad arvestid salvestavad info kliendi summaarse elektritarbimise kohta tunnis. See edastatakse kokkulepitud intervalliga võrguettevõtjale, kust omakorda liiguvad tarbimiskogused Eleringi juurde loodavasse andmevahetusplatvormi. Keskse andmelao kaudu saab iga elektrimüüja info oma klientide tarbimise kohta, et väljastada elektrienergia arved.

Arvestite kaudu ei koguta infot kasutatavate elektriseadmete kohta, ammugi puudub võrguettevõtjal igasugune vajadus, huvi või võimalus selle kaudu klientide elustiili kohta järeldusi teha. Kui klient tarbis ööl vastu pühapäeva kl 5-6 vahemikus 2 kWh elektrienergiat, mida me saaksime sellest järeldada?

Võrguettevõtja jaoks on ainus kohustus tagada, et tunni jooksul tarbitud elektrikogus oleks korrektselt mõõdetud ja kättesaadav selleks õigustatud isikutele. Kliendi tarbimiskogustele on ligipääs kliendil endal, võrguettevõtjal ja kliendi valitud elektrimüüjal. Teistele isikutele need andmed kättesaadavad ei ole.

Kaugloetavad arvestid on tervisele kahjulikud

Elektrilevi võrgus on tänaseks ligi 57 000 kaugloetavat arvestit, millest esimesed on paigaldatud kümmekond aastat tagasi. Kõik need pole tõsi küll tunnipõhised, nagu nõuab seadus 2017.aastaks, kuid samal andmeedastamise tehnoloogial põhinevad siiski. Teistest suurematest võrguettevõtjatest on VKG Elektrivõrkudel paigaldatud üle 20 000 ja Imatra Elektril üle 3000 arvesti.

Ligi 90 protsenti meie kaugloetavatest arvestitest edastavad tarbimiskoguseid arvestist alajaama elektriliinide kaudu. Ligi 10 protsenti arvestitest asuvad kohtades, kus liinid on liiga pikad või muul põhjusel ebasobivad andmeedastuseks. Seetõttu liiguvad neist andmed mobiilside teel ehk sama tehnoloogiaga, mis on kasutusel mobiiltelefonides. Mobiilside tervisemõju osas on muidugi liikvel erinevaid spekulatsioone, kuid siin on oluline silmas pidada, et arvesti asub inimesest oluliselt kaugemal kui mobiiltelefon.

Kui kõikides kodudes ei ole 2013. aastaks kaugloetavaid arvesteid, ei saa avatud elektriturg toimida

Kaugloetavad arvestid lihtsustavad elektritarbimise mõõtmist ja mitmeid toiminguid avatud turul, kuid nende puudumine ei takista klientidel müüja vaba valikut või vahetamist. Seetõttu on turu täieliku avanemise ja kauglugemisele ülemineku vahele paljudes riikides jäänud üsnagi pikk ajavahemik.

Nii näiteks avanes Soomes elektriturg täielikul 1998.aastal, kuid lõplik kauglugemisele üleminek toimub 2013.aastaks. Eestis jõuavad kaugloetavad arvestid igasse tarbimiskohta 2017.aasta alguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles