Tõnis Allik: arstide streigiotsus oli ootamatu

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Allik.
Tõnis Allik. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) juhi Tõnis Alliku sõnul on arstide streigisoov küll mõistetav, kuid see tuli talle ootamatult, sest kokku oli lepitud teisiti.

«Viimane selleteemaline jutuajamine haiglajuhtide ja arstide liidu esindajate vahel toimus maikuu lõpus, kus justkui lepiti kokku, et alustame septembris, kui valitsuse uus majandusprognoos olemas, uuesti läbirääkimisi,» lausus Allik.

Regionaalhaigla eesmärk 2012. aastal on taastada arstide ja õdede sissetulek 2008. aasta tasemel. Kaotatud hinnakoefitsiendi tulemusel peaks see haiglajuhi sõnul olema ka saavutatav.

«Samas tuleb nõustuda töötajate argumentidega, et töökoormus on aasta-aastalt kasvanud ja inflatsioon on ka reaalsissetulekuid vähendanud. Haigla personal on olnud mõistev ja kannatlik ning rasket olukorda arvestades igati pingutanud, kuid ootused töökoormuse normaliseerumisele või selle kompenseerimisele on veninud pikaks.

Haiglajuhina saan vaid loota, et haigekassa leping võimaldaks kogu tehtud töö eest ka personalile palka maksta ning 2013. aasta raviteenuste hinnatõus kataks lisaks loodetavale palgatõusule ka muude haigla tegevusega seotud kulude kasvu,» selgitas Allik.

Ta lisas, et pikaleveninud masu on pannud piiri taha liikuma õed ning nende asemele samaväärse personali leidmine on muutunud aina keerukamaks. «Ühelt poolt on ju hea, et maailm on haritud ja kvalifitseeritud töötajatele valla ning meie haigla töökogemus kõrgelt hinnatud nii kodu- kui ka välismaiste tööandjate juures.  Paraku kaasneb sellega suurem koormus allesjäänud töötajatele, et jätkusuutlikult kvaliteetset raviteenust osutada.»

Arstide lahkumisega ei ole regionaalhaiglal seni veel suuri probleeme olnud. Igal aastal asub sellesse haiglasse tööle ligi paarkümmend uut arsti. Peamiselt on tegu residentuuri lõpetanud noorarstidega, kes on juba aastaid samas residendina või valvearstina töötanud ning saanud kolleegide seas omainimeseks.

«Oleme võtnud tööle arste ka teistest haiglatest, mis on ehk teinud Regionaalhaigla olukorra pisut kergemaks.  Samas tuleb tunnistada, et kokkulepete saavutamine uute töötajatega on muutunud üha keerukamaks ning mitmetel erialadel ei olegi võimalik olemasolevatel palgatasemetel noori arste tööle saada,» rääkis Allik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles