Ester Pruuden: õdesid lahkub Eestist rohkem kui koolid suudavad toota

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Pruuden
Ester Pruuden Foto: Erakogu

Õdede liidu president Ester Pruuden leiab, et sotsiaalminister Hanno Pevkuri poolt pakutud palgatõus, 10 protsenti kolme aasta jooksul, on «kergelt öeldes tagasihoidlik» ega hoia õdesid Eestist lahkumisel tagasi.

Õdede liidu lähtekohaks läbirääkimistel on Pruudeni sõnul olnud nõue, et praegu 3,82 euro suurune tunnitasu tõueseks umbes ühe euro võrra, mis teeb soovitud palgatõusu suuruseks 26 protsenti, kuid sotsiaalminister Hanno Pevkur lubas eile õdedele vaid kümne protsendi suurust palgatõusu kolme aasta jooksul, vahendab ERR Uudised.

«Arvestades seda, et juba mitu aastat ei ole tervishoiusektoris töötajate palgad tõusnud (viimane palgalepe, mille me tegime õdedele ja hooldajatele, oli enne masu ja pärast seda toimusid üsna suured palgakärped), tuleb ministri väljaütlemist pidada kergelt öeldes tagasihoidlikuks,» ütles Pruuden.

Tema sõnul on õdede Soome tööle lahkumine kestnud juba aastaid ja on praegu tõusutrendis, mis ohustab Eesti tervishoiu jätkusuutlikkust – juba aastal 2010 ületas Eestist lahkuvate õdede arv Tallinna ja Tartu tervishoiukõrgkoolid lõpetanud õdede arvu.

«Siit võime järeldada, et olukord on tõesti tõsine, sest äraminejaid on rohkem, kui koolid suudavad ette valmistada,» märkis Pruuden ja lisas, et seetõttu tuleb tõsiselt rääkida palgaleppe võimalustest, sest kindlus, et palk hakkab järk-järgult tõusma, aitaks inimesi oma kodumaaga siduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles