Soovitusi säästu- ja LED-lampide valimiseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambipirnide võrdlus.
Lambipirnide võrdlus. Foto: Postimees

Kui seni tuli lambipirni ostes teada vaid selle keerme suurust, siis LED- ja säästupirni valmine nõuavad suuremat ettevalmistust.

Kui oled harjunud hõõglambivalgusega, tasub otsida sooja valgust andvat lambipirni. Vastava märke leaid pakendilt. Pea meeles, et eri firmad võivad kasutada erinevaid tähistusi.«Warm Comfort Light» tähendab seda, et see pirn annab sooja valgust, märge «Cool White» külma valgust ja «Cool Daylight» päevavalgust.

Mõned firmad annavad ostjale teada värvustempertauuri, mis näitab, kui soe või külm on lambipirni tekitatud valgus – mida kõrgem on värvustemperatuur, seda külmem on valgus. Hõõglambile sarnast valgust annab pirn, mille värvustemperatuur on 2700 või 3000 Kelvinit.

Nii LED- kui ka säästupirnide puhul kehtib reegel, et nende pakendil olev võimsuse tähis tuleb korrutada viiega. «Kui kompaktluminofoor lambi (säästupirn -toim) pakendil on kirjas viis vatti, siis selle pirn võimsus vastab 25vatilisele hõõglambile,» selgitas lampe müüva Megaluumeni direktori Kalev Kääramees. LED-lampidega saab asendada kuni 75vatised hõõglambid ja säästupirnidega kuni 150vatised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles