Äädikakärbestest aitavad vabaneda nii kastanimuna kui ka nõudepesumasin

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äädikakärbes.
Äädikakärbes. Foto: SCANPIX

Tarbija24 lugejatel on mitmeid erinevaid nõkse, kuidas tüütutest äädikakärbestest vabaneda. Neid tõrjutakse kõikide võimalike ja esmapilgul võimatute vahenditega. Portaal ei võta endale vastutust soovituste võimalike tagajärgede eest.

Kõige levinum soovitus on panna mõni puuvili karp või anumasse, katta see pealt kaanega, millesse on tehtud pilu. Kärbsed lendavad toidulõhna peale sisse, kuid välja enam ei saa.

«Keera paberist tuutu. Alumisse otsa jäta või lõika sellina auk, kust äädikakärbes vabalt läbi mahub. Siis leia sobiv purk, kuhu see tuutu ilusti peale sobib, aseta purgipõhja tükike mingit puuvilja ja kleebi teibiga see tuutu purgi kaelale nii, et kärbsed vahelt välja ei poeks. Üsna ruttu hakkab purk täituma. Kui loomakestest kahju hakkab, võid viia purgi õue, kodust kaugemale ja kärbsed vabaks lasta,» soovitab üks lugeja.

Teine soovitab soetada toataimena kanntaime (Nepenthes) ehk putukasööja taime, mis söövat äädikakärbsed lihtsalt ära.

Nõudepesumasin aitab

Kõikvõimalikes kärbsepüünistes pettunud Saunamiis aga hävitab kärbseid nõudepesumasinaga. «Aegajalt olen pannud nõudepesumasina alumisse osakonda paar banaani koort, pesemata nõusid masina täis, siis viin biolaguneva jäätme ämbri konteinerisse ja pesen puhtaks. Nõudepesumasina uks tuleb õhtul kuni odava öise elektri aja saabumiseni mõne sentimeetri jagu irvakile hoida, et kärblased saaksid «sauna» koguneda ja peale kl 23 00 klõpsad ukse kinni ja masin tööle. Kärblastest plats puhas,» kirjeldas ta oma meetodit.

Üsna levinud on ka ettepanek kärbsed lihtsalt tolmuimejasse imeda. Hästi pidi toimima ka variant, kus lameda põhjaga nõusse pannakse pisut mahla ja vee segu ja lastakse sel kergelt käärima minna. Siis lisatakse sinna nõudepesuvahendit. «Kõik kärbsed lendavad kohale ja sellest lahusest enam imekombel õhku ükski ei tõuse. Juba järgmine päev on kõik veinikärbsed leidnud end lahusest uppununa,» lubab lugeja.

Äädikakärbeste vastu aitavat ka kastanimunad ja tomativarred, mis tuleb panna aknalauale. «Elamises oli ikka palju kärbseid. Õhtul oli köögi lagi ikka must. Ostsin poest putukamürgi cobra tiivulistele. Hommikul tööle minnes pihustasin selle kööki laiali. Õhtul töölt tulles jäi vaid üle kärbsed põrandalt kokku pühkida ja köök puhtaks pesta,» pakutakse välja veel ühte nõksu. Seda järgi proovides tuleb meeles pidada, et uksed ja aknad peavad olema suletud.

Ka soovitatakse keeta söögisooda vett 3-4 tundi. «Kolm-neli tundi tuulutad ja lõhnastad uutmoodi ning tüütud tegelased on kadunud aastaiks,» lubas üks lugeja.

Mitu lugejat aga jagava näpunäiteid mitte kärbeste hävitamiseks, vaid nende vältimiseks. «Pese kõik puu- ja juurviljad kohe üle kui poest/aiast tood. Ära jäta prügikasti sisu tuppa/kööki seisma. Ahiküttega majas/korteris raputa iga kord kiht tuhka jäätmete peale,» üks soovitus.

Puuvilju, mida keeva veega üle valada ei saa või mis pesemist ei kannata, soovitatakse panna 40 minutiks sügavkülma. «Kuna need kärbsed koosnevad 99 protsenti veest, siis aitab poolest tunnist kuni neljakümne viie minutini ,et kõik kärbsemunad, tingud või vaglad hukkuksid, kuna nad on nii väiksed ja kerged toimub külmumine kiirelt. Hea oleks veel ise temperatuuri regulaatorist madaldada, siis nad saavad äkilise -20-28 kraadise laksu ja tuba on vaba nendest tüütutest kärbestest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles