Lugeja küsib: miks maksab Eesti küüslauk poes 11 eurot kilo?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaine küüslauk ei ehmata mitte ainult tugeva maitse, vaid ka hinnaga.
Kodumaine küüslauk ei ehmata mitte ainult tugeva maitse, vaid ka hinnaga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Üks Stockmannis käinud lugeja oli üllatunud nähes kodumaise küüslaugu hinda, mis küündis 11 euroni. «See on ju 172 Eesti krooni ja seda sügisesel hooajal, kui kohalikku värsket kraami peaks jaguma,» imestas ta.

«Stockmanni toiduosakonnas on müügil küüslauk, mis on pärit Peipsiveere talust,» selgitas Stockmanni toiduosakonna müügigrupijuht Mairika Juhandi.

Ta lisas, et võõrsilt ostetud küüslauk on tõepoolest odavam kui Eesti oma küüslauk. «Paljude toodetega, mida ostetakse sisse, ongi soodsam hind, kuna kogused on nii suured. Eesti oma talunik ei saa kahjuks pakkuda soodsat hinda, aga ta suudab pakkuda kvaliteeti ja edasi juba jääb ostuotsus kliendi enda teha, millist toodet ta eelistab,» tõdes poeesindaja.

Stockmanni varustava Peipsiveere Köögivilja ühisuse juhatuse liikme Ingvar Tšižikovi sõnul maksavad kokkuostjad Lõuna-Eestis kasvatajatele küüslaugu eest 5.50 kuni 6 eurot kilo, millele lisandub veel transport Tallinna ning käibemaks ja poe juurdehindlus.

«Käibemaks on meil 20 protsenti ja küüslaugu kilo puhul on see ligi kaks eurot,» selgitas ta. Tšižikovi hinnangul ei ole Stockmanni juurdehindlus üldsegi suur. Tallinna lahtistel turgudel aga müüakse küüslauku odavamalt - 8,9 euro eest, kuna sealsed müüjad ei maksa käibemaksu. «Mina ei ole veel näinud, et keegi neist turumüüjatest riigile makse maksaks,» sõnas ta.

Hiinast pärit küüslauk võib ju Tšižikovi sõnul odavam olla, aga samas ei ole teada, kuidas seda toodetakse. «Meil on korralikult kasvatatud, kasvataja tahab ka oma raha kätte saada, toodame ausalt,» loetles ta põhjuseid, mis kodumaise küüslaugu nii kalliks teevad.

Rääkides küüslaugu hinnast, siis arvas Tšižikov, et ega see hind enam kõrgemaks ei lähe.  «Võib-olla värsket küüslauku saab veel kusagilt odavamalt, aga see ei taha eriti seista, aga meie müüme kuivatatud küüslauku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles