Hiidlasi nörritab praamipiletite eelseisev hinnatõus

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Hiiumaal Heltermaal praamijärjekorras oodanud Enn Pajula ei välistanud, et vähendab piletihinna tõustes käike suvekodusse.
Eile Hiiumaal Heltermaal praamijärjekorras oodanud Enn Pajula ei välistanud, et vähendab piletihinna tõustes käike suvekodusse. Foto: Mihkel Maripuu

Hiiumaal turvast tootva ettevõtte Hiiu Turvas juhataja Olev Kuuse ütles, et ettevõtjad elavad praamisõidu eesootava kallinemise üle, aga saare elanikest on tal kahju, sest kogu elu on neile niigi kallim kui mandriinimestele.

Hiiu Turba nagu ka paljude teiste Hiiumaal tegutsevate ettevõtjate igapäevane elu on paratamatult seotud praamiliiklusega. Ettevõtte juhi Kuuse sõnul peab ta kogu aeg mitmesuguseid tarvikuid sisse tooma ja kaupa saarelt välja viima.

«Ma ei saa oma Saksamaa klientidele öelda, et nüüd maksate viieeurose turbapaki eest seitse eurot, kuna [Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav] Leedo siin tõstis praamipileti hinda,» lausus ta.

Majandusministeerium saatis kooskõlastusele määruse eelnõu, millega tõstetakse parvlaevaliinidel piletihindu tuleva aasta veebruarist keskmiselt 25 protsendi võrra.

Siiski arvas Kuuse, et tema firma neelab selle hinnatõusu alla: «Eks me ole hullematki näinud ja tõenäoliselt elaks üle ka 50 protsendi suuruse kallinemise, aga muidugi toimub see meie kasumi arvelt ja elu läheb selle võrra keerulisemaks.»

Ta lisas, et kokkuvõttes maksab kõik kinni lõpptarbija.

Kuuse sõnul on tal kahju Hiiumaa ja Saaremaa elanikest, kes on nagunii saartele justkui asumisele saadetud ning keda mõjutab praamisõidu kallinemine nii otseselt kui ka kaudselt.

«Milles nemad süüdi on, et neid niimoodi karistatakse?» küsis ta. «Näiteks olen mõelnud, kui kalliks läheb viieliikmelise pere Tallinnas käimine, kui näiteks on vaja kellelegi kooli lõpetamiseks peoriideid osta. Hiiumaal on ju valik väike ja hinnad sellesama praamisõidu võrra kallimad.»

Kuuse tõdes, et paraku pole riik saareelanike aitamiseks midagi ette võtnud. «Maksku toetust või ehitagu kasvõi sild või tunnel,» pakkus ta.

Ettevõtja lisas, et igal juhul peab Saaremaa Laevakompanii omanik Leedo oskama hinnatõusuvajadust väga hästi ja usutavalt põhjendada.

Põline hiidlane Malleriin Jesmin ütles, et praamisõidu hinna tõus ei meeldi talle kohe kuidagi ja teeb murelikuks kogu pere. «Mul ema just hakkas mandril töö käima, sest saarel tööd ei leidnud: tema peab hakkama nüüd regulaarselt sõitma. Niigi on meil rahalisi raskusi, sest mina töötan vaid poole kohaga,» kurtis naine.

Suvehiidlane Enn Pajula avaldas arvamust, et Leedo on oma impeeriumis ülekäte läinud ning ta tuleks korrale kutsuda. «See hinna tõstmine on igal juhul üks sulitemp,» lausus ta.

Pajula käib Hiiumaal kaks-kolm korda kuus, aga kui praamipilet nii palju kallineb, siis peab ta enda sõnul suvekodus käimisi tõenäoliselt vähendama hakkama.

Majandusministeerium saatis kooskõlastusele määruse eelnõu, mille järgi tõusevad parvlaevaliinidel piletihinnad järgmise aasta veebruarist keskmiselt 25 protsendi võrra. Rohuküla-Heltermaa liinil maksab täispilet edaspidi 2,56 euro asemel 3,50 ning sõiduauto pilet 7,67 asemel 9 eurot.

Tallinn, 17. detsember 2012. Pressinõukogu arutas Saaremaa Laevakompanii kaebust Postimehe peale ja leidis, et leht rikkus head ajakirjandustava. Otsusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles