Ettevõtted pakuvad tagastamisvõimalusega renditeenust

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorent Tallinna lennujaamas.
Autorent Tallinna lennujaamas. Foto: Toomas Huik

Tänases keerulises majanduskeskkonnas lükkavad tarbijad siduvaid finantsotsuseid edasi ning püüavad leida paindlikumaid lahendusi, mida võimaldab nüüd Eestis turule tulnud tagastamisvõimalusega renditeenus.

Renditeenus on kogumas populaarsust erinevates valdkondades, alates autorendist kuni IT-seadmeteni välja. Sel juhul tehakse finantsotsus teatud perioodiks ja seejärel on võimalus soetatud varast vabaneda või soovi korral uue vastu välja vahetada.  

Nüüd on turule lisandunud veel uus lahendus – tagastamisvõimalusega renditeenus. See tähendab , et teenusevõtja saab soovi korral perioodi keskel vara tagastada ja sobivama vastu välja vahetada. Taolist ärimudelit pakuvad Eesti turul näiteks autorendi ettevõte Avis ja alates tänavu sügisest IT-riistvara renditeenuse osutaja Green IT.

Mõlema ettevõtte juhi sõnul lähtub tagastamisvõimalusega renditeenus kõige otsesemas mõttes tarbija huvidest.

Green IT tegevjuht Margo Luberg ütles, et nende ettevõte pakub klientidele võimalust rendiperioodi keskel arvuteid trahvideta tagastada. Sellisel mudelil on tema sõnul mitmeid plusse, alustades sellest, et klientidel kaovad uute arvutite soetamisega seotud hirmud ja siduvad kohustused.

Autorendi ettevõtte Avis juhatuse esimees Hardi Isok  nentis, et sellel aastal turule toodud paindliku tagastamise võimalusega  autorendilahendus Avis Flex loob hea võimaluse hoiduda pikaajalisest kohustusest ja hoida autoga seotud kulutused fikseeritud kuumakse alusel kontrolli all.

«Tänaseks on teenuse kasutajateks juba suur hulk ettevõtteid, kes on palganud ettevõtte laienemise faasis või lisandunud projektide läbiviimiseks uusi töötajaid ja hindavad tagastamisvõimaluse olulisust, » sõnas Isok

Tehnokommunikatsiooni kaupade ja teenuste müügiga tegelev rahvusvaheline ettevõte Onninen kasutab arvutite renditeenust tänaseks juba üle kolme aasta. Ettevõtte Baltikumi info-ja kommunikatsioonitehnoloogia juhi Raul Kallase sõnul jääb sellesse perioodi  majanduslangus, millega seoses tekkis ettevõttes üleliigseid arvuteid.

«Arvutite tagastamine enne rendiperioodi lõppu oli meie jaoks probleem. Hea meel on tõdeda, et nüüd on turule toodud paindlikumaid lahendusi,»  lisas Kallas. Samas on renditurul praegu veel arenguruumi, sest  mitte igat tüüpi seadmeid ei ole täna veel võimalik rentida.

Eestis on renditeenuse kasutamine võrreldes Skandinaaviamaadega veel arenemisfaasis.  Näiteks moodustab  Skandinaavias renditeenuse osakaal ligi 70 protsenti kõikidest müüdavatest IT-seadmetest. Aasta-aastalt on siiski Eestiski trend  paljudes eluvaldkondades muutumas rentimise kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles