Analüütik: tervishoius on rõhk kuluefektiivsusel, mitte patsiendil

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti tervishoius on olnud rõhk kuluefektiivsusel, aga kui see nihkuks kvaliteedile, keskenduks süsteem rohkem patsiendiga suhtlemisele, leiab Praxise analüütik Riina Sikkut.

Sikkut rääkis ETV saates «Vabariigi kodanikud», et mitte ainult tervishoiusüsteemis, vaid ka teistes süsteemides saadakse seda, mida mõõdetakse, vahendab ERR Uudised.

«Eesti tervishoiusüsteemis on olnud rõhk kuluefektiivsusel, see on ka see, mille eest WHO meid kiidab – selle rahasumma eest osutame ikka väga korralikku teenust,» märkis analüütik ja lisas, et rõhk võiks minna kvaliteedile ja selle osana võiks hinnata ka patsiendikesksust.

Sikkuti sõnul on lihtsat lahendust tervishoiu rahastamise osas raske ette kujutada, sest lõhe meie majanduslike võimaluste ja selle vahel, mida meditsiin suudab, järjest suureneb.

«Me võime ravikindlustusse minevat raha kahe- või kolmekordistada, aga me ei suuda ikka pakkuda patsiendile kõiki võimalusi, mis meditsiinis on – tulebki teha valikuid ja see on raske,» tõdes ta ja ütles, et hea oleks, kui suurem osa ühiskonnast tunnetaks nende valikute tegemise alust siiski õiglasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles