Viis nõuannet, kuidas reisil terveks jääda

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisil
Reisil Foto: Reuters / Scanpix

Tänapäeval kiputakse reisima ilma erilise ettevalmistuseta. Varem tavatsesid maailmarändurid oma retki aastaid planeerida, kaardistada teekonda ja koguda vajalikke varusid.

«Ära eelda, et kõik saab olema korras. Lisaks passi, viisa ja kogutud rahasumma kontrollimisele, tuleks end ette valmistada ka terviseküsimustes,» räägib raamatu Travelling Well» autor Dr. Deborah Mills väljaandele CNN.

Võõral maal haigestumine võib olla paras õudusunenägu. Sa oled tundmatus kohas ega räägi ilmselt riigikeelt. Ehkki iga reis on erinev, aitavad mõned universaalsed teadmised end reisil turvalisemalt tunda.

Siin on 5 nõuannet, kuidas reisil terveks jääda:

1. Ole ettevalmistunud

Kõige olulisem on külastada oma perearsti ning rääkida talle, millisesse piirkonda kavatsed sõita. Arst oskab soovitada vajalikke vaktsiine ning viib sind kurssi muude meditsiiniliste probleemidega, millega võid sihtpunktis kokku puutuda. Ise saab lisainformatsiooni juurde otsida näiteks Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) kodulehelt.

2. Hangi tervisekindlustus

Paljudes riikides on arstiabi piiratud kättesaadavusega ning heal tasemel arstiabi osutatakse ainult kallites erahaiglates. Uuri kindlustusest, millised kulud sinu tervisepoliis katab.

3. Paki mõistlikult

Kuigi sa tahaksid kaasa võtta võimalikult mitu paari kingi, oleks mõistlikum kohvrisse lisada vajalikud medikamendid ja dokumendid. Dr. Mills soovitab kaasa võtta ühe ekstra komplekti nende ravimite jaoks, mida igapäevaselt tarvitad ning lisaks ühe esmaabikomplekti, kuhu kuuluvad sidemed, plaastrid, ibuprofeen jms. Mõne spetsiifilisema ravimi puhul oleks hea hankida ka perearsti kiri põhjendusega, miks seda ravimit endaga ühes kannad. Teatud ravimid on mõnes piirkonnas illegaalsed.

4. Ära oota

Kui tunned end võõral maal haigena, otsi esimesel võimalusel abi. Pöördu näiteks hotelli vastuvõttu. Abi saad alati küsida ka saatkonnast ja tervisekindlustusest.

Levinumad terviseprobleemid reisil olles on seotud seedeelundite, hingamisteede, valude ja haavadega. Suuremat muret valmistavad troopilised haigused nagu malaaria, mis võivad lõppeda fataalselt. Isegi tavapärased kõhuprobleemid, mida põhjustab kohalik söök ja joogivesi, võivad põhjustada tõsist vedelikukaotust.

5. Ole teadlik

Sa pead ise oma tervise eest vastutama. Kui sinuga tegelevad võõrad õed ja arstid, uuri nende steriilsuse kohta. Samuti veendu, et haigla personal kannaks kindaid. Tervisehädasid aitab vältida ka mõistlik alkoholitarbimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles