Sclerosis multiplexi haiged ootavad ravimi hüvitamist

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti on Euroopas üks väheseid riike, kus ei hüvitata sclerosis multiplexi haigetele vajalikku ravimit Tysabri. Haigekassa hinnangul võib vastus tulla negatiivne, kuid lõplik otsus langetatakse uue tervishoiuteenuste loetellu kinnitamisel 19. oktoobril.

Eesti Sclerosis Multiplex’i (SM) Ühingute Liidu juhatuse esinaise Pille-Katrin Levini sõnul on Euroopas vaid kaks riiki, kus kõnealune ravim pole mitte mingil moel riigi poolt doteeritud. Need riigid on Bulgaaria ja Eesti. «Lätis ja Leedus on ravim võimaldatud eriavalduste andmisel ning pole nii vabalt kättesaadav, kuid siiski mingisugusel määral. Eestis ei saa seda ravimit hetkel ükski inimene,» lisas Levin.

Tysabri puhul on tegemist ravimiga, mida kasutatakse juhul, kui esimese valiku ravimid patsienti enam ei aita. Haigekassa hüvitab vaid esmavaliku ravimeid. «Oletuslikult on Eestis SM diagnoosiga 1500 inimest, kellest umbes 50 vajaksid konkreetselt seda ravimit. See number 50 ei ole ühest küljest suur, teisalt on need inimesed reeglina noored töö- ja elujõulised inimesed, kes püsiksid kvaliteetse ravi korral töövõimelistena veel oma 20 aastat,» rääkis Levin.

Haigekassa ravimiosakonna peaspetsialist Erki Laidmäe sõnul on ravimi tootja esitanud riigile taotluse, et ravimi maksumus ravikindlustuse vahenditest korvataks. «Analoogseid taotlusi on erinevate haiguste osas igal aastal menetluses kümneid. On loomulik, et kõiki neid taotlusi hinnatakse ühtsete kriteeriumite järgi. Kaalutakse vajadust ravimi järele, alternatiivide olemasolu, uue ravimi efektiivsusnäitajaid jms. Muuhulgas tuleb hinnata ka nende ravimite maksumuse korvamise majanduslikku põhjendatust - ravimitootjad on hinnakujundamisel järjest ambitsioonikamad,» selgitas Laidmäe.

Euroopa Parlament võttis 13. septembril vastu deklaratsiooni hulgiskleroosi (sclerosis multiplex ehk SM) vastase võitluse kohta Euroopas. Muu hulgas kutsutakse liikmesriike üles parandama hulgiskleroosi kvaliteetse ravi võrdset kättesaadavust. Eesti Sclerosis Multiplex’i Ühingute Liit tervitab Euroopa Parlamendi deklaratsiooni ja rõhutab vajadust, et ka Eestis tagataks sclerosis multiplex‘i põdevatele inimestele ülejäänud Euroopaga sarnased ravivõimalused.

Hulgiskleroos (sclerosis multiplex, SM) on kesknärvisüsteemi mõjutav autoimmuunhaigus, mille esimesed sümptomid avalduvad sageli 20-30 eluaasta vahel. SM pole väljaravitav, kuid seda on tihti võimalik haiguskulgu muutvate ravimitega  kontrolli all hoida.

Esineb erineva raskusastmega haigusvorme – tavaliselt on SM’iga inimene veel aasta(kümne)id hea tervise juures ja töövõimeline, vahel aga võtab haigus raske käigu ning mõne aja pärast tuvastatakse raske puue. Eestis on umbes 1500 SM diagnoosiga inimest, neist ligi 2/3 naised. Kuid kaudselt puudutab see haigus hulgaliselt rohkemaid (pereliikmed, sõbraad, töökaaslased).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles