Mitme toimega külmetusravimid lastele ei sobi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps võtab köhasiirupit.
Laps võtab köhasiirupit. Foto: Toomas Huik
Viirustest tingitud külmetushaiguste raviks lastel ei tohiks üldjuhul kasutada mitut toimeainet sisaldavaid ravimeid, teatas ravimiamet.

Samaaegselt esineva palaviku, nohu ja köha leevendamiseks mõeldud ravimid küll toimivad lastel, kuid neid ei tohiks siiski kasutada kõrvaltoimete ohu ja lapsi puudutavate kliiniliste andmete vähesuse tõttu. Täiskasvanutega tehtud uuringute tulemusi ei saa üks-üheselt lastele üle kanda, kirjutas amet oma veebilehel.

Lastele võivad antud ravimid täiskasvanutega võrreldes hoopis teisiti mõjuda ja tunduvalt väiksemad annused ohtlikud olla. Lisaks ei suuda laps kõrvaltoimete tekkimisel oma seisundit hinnata ega pruugi osata ennast õigesti väljendada.

Palaviku alandamiseks alla 12-aastastel lastel on soovitatav kasutada ühte toimeainet sisaldavat preparaati – paratsetamooli või ibuprofeeni. Annus peab olema arvestatud kas vastavalt vanusele või kehakaalule. Vajalikust suuremad annused võivad põhjustada kõrvaltoimeid või mürgistusnähte, väiksemad annused seevastu ei toimi.

Nohu korral soovitab ravimiamet alustada nina loputamisega mereveega (Humer, Sterimar). Ravimite kasutamist tasub kaaluda alles siis, kui merevesi lapsel hingamistakistust ei leevenda.

Rögaerituse parandamiseks võib kasutada rögalahtisteid, kuid alla kaheaastastel lastel ei pruugi röga väljaköhimisoskus olla piisav, mistõttu tuleks rögalahtisteid kasutada vaid arsti loal. Taimsetest preparaatidest sobivad rögaerituse parandamiseks aedliivatee ja luuderohu ekstrakt, ravimitest karbotsüsteiin, atsetüültsüsteiin, broomheksiin, ambroksool.

Paukuva ja kinnise köha pärssimiseks mõeldud ravimeid (kodeiin, dekstrometorfaan) tohib kõrvaltoimete riski (uimasus, pearinglus, iiveldus) tõttu kasutada lastel vaid arsti soovitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles