Noorte tööpuudust põhjustavad ebakindlus ja kartlikkus

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehelapsed mullu suvel.
Lehelapsed mullu suvel. Foto: Enne Soodla / Pärnu Postimees

Noorte tööhõive kasvatamise projekti «Nupp tööle» juhtiva Kadri Seederi sõnul jäävad noored tööta peamiselt kogenematusest tuleneva ebakindluse tõttu.

«Oleme poole aastaga avastanud, et peamised põhjused, miks noored tööd ei leia, on vähesed kogemused uutes olukordades hakkama saamisel, millest tuleb ebakindlus, kartlikkus ja liigne tagasihoidlikkus. See ei tähenda kaugeltki, et noores pole vajalikke omadusi ühe või teise tööga edukalt hakkamasaamiseks,» lausus Seeder.

«Ilma töökogemuse, piiratud tutvusringkonna ja rabeda suhtlusoskusega on noortel iseseisvalt keeruline jalga tööturu ukse vahele saada,» rääkis Seeder. «CV-dele pidevalt eitavaid või üldse mitte vastuseid saades, läbikukkumine mõnel tööintervjuul viib enesekindluse nulli ja nii hakataksegi leidma töötamisele asendustegevusi ning püütakse vältida uusi ebaõnnestumisi. See tähendab, et noori peab toetama tööjõuturule tulekul, et aidata neil leida just neile kõige sobivam amet ja viia nad kokku tööandjaga.»

Sel suvel üle Eesti sajale noorele tööotsijale koolituslaagreid korraldanud tööhõive projekt «Nupp tööle» asub järgmisest nädalast noori ka ettevõtetele tööpraktikale vahendama. Tegu on n-ö käehoidmisteenusega, kus noorel aidatakse läbi mõelda, milline töö ja millises ettevõttes talle sobida võiks, ning seejärel räägitakse läbi võimalike tööpraktika pakkujatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles