Lugeja küsib: miks võivad paljud toiduained sisaldada pähkliosakesi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes maiustustes on salapärane märge «võib sisaldada pähkliosakesi».
Paljudes maiustustes on salapärane märge «võib sisaldada pähkliosakesi». Foto: SCANPIX

Paljude toiduainete, eelkõige maiustuste pakenditel on märge, et see võib sisaldada pähkliosakesi, kuigi koostisosades pähklit ei ole. Milleks nii tihti selline hoiatus?

Vastab Kalevi kommunikatsioonijuht Ruth Roht:

«Paljudel Kalevi maiustustel on tõepoolest märge, et need võivad sisaldada vähesel määral üht või teist allergeeni, nt pähkleid, munatooteid, gluteeni jne.

Põhjus on selles, et erinevaid maiustusi toodetakse samadel tootmisliinidel ja hoolimata sellest, et liine ning seadmeid pidevalt puhastatakse, võib siiski kõigisse nendel liinidel valmistatavatesse toodetesse sattuda jälgi pähklist. See võib aga olla ohtlik väga kõrge tundlikkusega inimeste tervisele, mistõttu on selline hoiatav info vajalik eelkõige just allergikutele.

Seejuures on hoiatusmärge ainult neil toodetel, mille koostises konkreetset allergeeni ei esine. Näiteks kui koostises on juba munatooted sees, siis hoiatusmärkes muna enam eraldi välja ei tooda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles