Naabrivalve hakkab pakkuma eakatele häirenupu teenust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naabrivalve piirkond.
Naabrivalve piirkond. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

MTÜ Eesti Naabrivalve alustab vabatahtlike kaasabil toimiva häirenupu teenuse pakkumist, mille eesmärk on suurendada üksi elavate eakate turvalisust ja tõsta õnnetuste avastamise kiirust.

Häirenupp on mõeldud üksi elavate või suure osa päevast üksi kodus viibivate inimeste jaoks, kes võivad õnnetuse korral jääda hätta abi kutsumisega. Teenuse saaja koju paigaldatakse GSM sidel töötav süsteem, mis koosneb suitsuandurist, kaasaskantavast häirenupust ja lokaalsest GSM-keskusest, mille kaudu teade õnnetusest naabruskonna vabatahtlikeni jõuab.

Lisaks õnnetusteadetele annab süsteem teada pikematest elektrikatkestustest ning suitsuanduri häire jõuab reageerijateni ka juhul, kui inimene ise ei ole võimeline nupule vajutama. Abivajaja koju paigaldatakse ka tulekustuti ning koostöös päästeameti spetsialistiga kontrollitakse kodu tuleohutust. Teenus maksab tellijale 37 eurot kuus.

Vabatahtlikud, kes on valmis esmase reageerijana teenuses osalema, saavad tasuta tuleohutuskoolituse päästeametilt ja esmaabikoolituse Eesti Punaselt Ristilt.

MTÜ poolt välja töötatud teenus erineb äriettevõtete pakutavatest analoogidest mitmeti. «Usaldusliku suhte tekkimine abivajaja ja vabatahtliku vahel, kogukonna sidususe ja aktiivsuse suurendamine, vabatahtlike võrgustiku kujunemine, tuleohutus- ja esmaabialase teadlikkuse suurenemine ühiskonnas on vaid mõned paljudest teenuse lisaväärtustest,» ütles Eesti Naabrivalve projektijuht Liina Kirsipuu.

Naabrivalve loodab koostööd teha kõigi Eesti omavalitsustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles