Jabur soovitus: röövi korral sisestage pangakaardi pinkood peegelpildis

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularahaautomaat.
Sularahaautomaat. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal hakkasid Läti Facebooki kasutajad üksteise järel jagama teadet «Kui Teid püütakse pangaautomaadist raha väljavõtmisel  röövida, siis ärge hakake vastu, vaid valige oma pinkood tagurpidi. Näiteks 1234 asemel toksige sisse 4321. Selle tulemusena automaat annab salaja sellest politseile teada ja annab justkui raha välja, kuid kupüüre on raske kätte saada, need oleksid nagu automaadis kinni».

Facebookis levinud teadet palus Läti venekeelne väljaanne TVNET kommenteerida SEB panga sularahaautomaatide osakonna juhil Aldis Voitenkol, kes tunnistas, et hoolimata oma 12 aasta pikkusest tööst selles sfääris, kuuleb ta pangaautomaatide sellisest «funktsioonist» esimest korda.

Selline «vali pinkood tagurpidi» soovitus on Voitenko sõnul vale, kuna esiteks on inimene röövimise ajal kas stressis või paanikas ning lihtsalt ei suuda ei suuda kohe oma pinkoodi tagurpidi valida.

Samuti ei ole see teooria tõene, kuna mõne kliendi pinkood on mõlematpidi sisestades sama, näiteks 2002. Mis juhtub iga kord, kui selline klient soovib raha välja võtta? Lisaks on võimalik automaatide pinkoode muuta ise ning ei ole mingeid piiranguid nn peegelkombinatsioonide valikul. Ka on pangaautomaadid tehtud sularaha väljastamiseks ning neil puudub funktsioon raha nö kinni hoida.

Asjatundja soovitas mitte anda järele tundmatu autori soovitustele sotsiaalvõrgustikes – see pole lihtsalt naljakas, vaid soovitus, mis võib pigem pahandusi kaasa tuua, mitte elu lihtsamaks teha.

Kuigi pangad hoolitsevad sularahaautomaatide turvalisuse eest, soovitas Voitenko ka inimestel endil olla raha võttes tähelepanelikud. Raha välja võttes tasuks valida aega ja kohta. Näiteks hoones sees asuv pangaautomaat on alati turvalisem kui tänaval asuv. Röövimise korral tasub pigem valida kolm korda vale pinkood, sest siis blokeerib automaat kaardi. See aga polegi stressiolukorras nii keeruline,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles