WHO regionaaldirektor: Eesti arstide laual on helde pakkumine

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Terviseorganisatsiooni(WHO) Euroopa regionaaldirektor Ms. Zsuzsanna Jakab
Maailma Terviseorganisatsiooni(WHO) Euroopa regionaaldirektor Ms. Zsuzsanna Jakab Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopas ei ole ühtegi teist uut liikmesriiki, kellel oleks võimalus selliseks palgatõusuks, nagu Eesti arstidel on praegu, ütles Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Euroopa regionaaldirektor Zsuzsanna Jakab neljapäevasel Maailma Tervisedenduse Assotsiatsiooni IUHPE üheksanda Euroopa aastakonverentsi pressikonverentsil.

Jakab märkis, et Eesti on üks nendest riikidest, kus on viimastel aastatel tervishoius investeeritud inimressurssidesse ning Eesti on seda teinud enne, kui sellest sai prioriteet Euroopa tervishoius.

«Kui võrrelda Eesti meditsiinitöötajate palku teistes uutes Euroopa Liidu riikides makstava palgaga, ilmneb, et siin on palgad kõrgemad ja praegu laual olev pakkumine on helde.»

Ta lisas, et ei tea ühtegi teist uut Euroopa Liidu liikmesriiki, kellel oleks võimalus esitada oma meditsiinitöötajatele samasugune palgatõusu pakkumine, nagu seda on tehtud Eestis praegu. «Ma soovitan jätkata läbirääkimistega, laual on helde pakkumine.»

Jakabi sõnul toob nädalaid kestev streik kahju ainult inimestele ning kui tähelepanu köitmiseks peab streikima, siis teha seda ainult paar tundi.

Haigekassa nõukogu otsustas üksmeelselt eelmisel reedel tõsta arstide palku uuest aastast 3 protsenti ja õdede-hooldajate töötasu 6 protsenti. Haigekassa eelarvest tähendab selline palgatõus umbes 15 miljoni euro suurust lisaväljaminekut.

Arstide liidu tegevjuht Katrin Rehemaa sõnul oleks haigekassa nõukogu arstidele pakutud väike palgatõus naljakas, kui see nii kurb ei oleks. Õdedele ja hooldajatele lubatud 6-protsendiline palgatõus tähendab tema sõnul seda, et õde saab netopalgale juurde 18 senti tunnis ja hooldaja 10 senti.

Et rahuldada arstide nõudmised täies mahus, kuluks 231,2 miljonit eurot, mis oleks rohkem, kui kõik teised palgatõusu küsinud riigiametnikud kokku on soovinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles