Kevad peaks töötutele pakkuma mitmeid uusi teenimisvõimalusi

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööturuametis käib praegu abi otsimas palju inimesi, kuid vabu töökohti on pakkuda vähestele.
Tööturuametis käib praegu abi otsimas palju inimesi, kuid vabu töökohti on pakkuda vähestele. Foto: Priit Simson

Kuigi ettevõtjad pakuvad tänavu hooajatöid vähem, on töövahendusportaalidesse peagi ilmuvad kuulutused paljudele siiski õlekõrreks hullemast pääsemiseks.


Igatahes on juba aprillis oodata pakkumiste arvu kasvu, sest suvehooajaks on vaja heakorratööde tegijaid, teenindajaid restoranidesse, hotellidesse ja turismifirmadesse, samuti müügipunktidesse ja üritustele. Kui suur võib tänavu nn suvetööde arv olla, ei julge ükski ettevõtjate liit ennustada.

CV-Online’i turundusjuht Raimo Matvere tõdes, et esimesed suvehooaja kuulutused on juba portaali ilmunud: «Näiteks otsitakse suveterrassile nõudepesijat, kokka, teenindajaid.
Samuti otsitakse hooajaliselt hotelliteenindajaid Norrasse,» loetles Matvere.

Tema sõnul lõppes paar nädalat tagasi ka konkurss õpilasmaleva rühmajuhtide leidmiseks. Välismaised pakkujad, kes vajaksid lisajõudu turismipiirkondadesse, ei ole siiski veel väga aktiivseks muutunud.

«See hoogustub ilmselt aprillis,» nentis Matvere. Siiski on karta, et pakkumisi tuleb varasemast vähem, sest suur hulk söögi-joogikohti Eestis on vahepeal uksed sulgenud.

Hotellide ja restoranide liidu tegevdirektori Donald Visnapuu hinnangul jääb nende hooajatööde arv ilmselt siiski varasemale tasemele. «Võetakse ikka töötajaid, sest suvel külastajate arv kasvab, aga ei ole näha mingit järsku ajutiste kohtade arvu suurenemist,» nentis ta.

Eri hinnanguil võib suvetöötajate arv ulatuda Eestis üle viie tuhande. Ligi 53 000 töötu jaoks on see Visnapuu sõnul aga tilk meres. Pealegi ei ole paljud hooajatööd täisajaga. «Näiteks on vaja hommikusöögiteenindajaid,» selgitas ta.

Kas eriti just noorte võimalus tööd leida väheneb, ei saa Visnapuu sõnul öelda: «Siin ei vaadata, kas noor või vana, vaid võetakse paremad, sest tööturul on nüüd võimalik valida.»

Varem ehitusel autojuhina töötanud Lääne-Virumaa mees Leivo Vutt tunnistas Postimehele, et loodab kevadel kindlasti tööd leida. «On ju palju töökohti, mis seisavad vaid ilma taga, on need siis seotud ehituse, mullatööde, põllumajandusega,» loetles mees.

Enim meeldiks talle töötada transpordialal, sest see on aastaringne. Vuti hinnangul saaks olukorda parandada, kui tööturuameti kaudu oleks võimalik teha läbi autojuhikoolitus ja ohtlike ainete veo kursused.

«Need annaksid tohutult võimalusi juurde, et tööd saada,» tõdes Vutt. «Tööturuametist aga väideti, et riigihanked alles käivad ja hetkel ei osata öelda, millal midagi selgub ja kuidas siis kohtadega on.»

Nii ei tea Vuti sõnul tööotsija, millal üldse koolitusele saab. «Firmaomanikele on palve, et ärgu hakaku kohe koondama,» märkis Vutt. Nii jäävad paljud lastega pered raskesse olukorda, sest uut tööd leiab peamiselt tutvuste kaudu. «Aga eks lootus sureb ju ikka viimasena, ei tohi pead norgu lasta,» lisas ta.

Põllumeeste keskliidu asepresident Jaan Sõrra tunnistas, et ka neil pole ilmselt sel aastal eriti tööd pakkuda. «Võib-olla mõni väike talunik veel võtab või aiandid, aga ei pane keegi ju enam käsitsi kartuleid ega muud.»

Sõrra sõnul on põllumajanduses oodata järjest töötajate vähenemist, sest viimastel aastatel on kõvasti investeeritud tehnoloogiasse, on lüpsirobotid ja muud asjad. «Masinad teevad ka hooajatööd ära,» nentis ta.

MTÜ Oleviste Hoolekanne juhatuse liige Riina Vändre leidis, et kodututele ja raskesse olukorda sattunud töötutele on kevad siiski optimistlik aeg.

Kellel veel kodu olemas, neil lähevad korterikulud väiksemaks. Suurenevad juhutööde võimalused, näiteks saavad kiriku abil ajutist tööd kuldsete kätega alkohoolikud, kes töötavad hoolsalt kuni hetkeni, mil uuesti jooma kukuvad.

Praegused suuremad tööpakkujad

•    IT-firmad Skype ja Playtech
•    Moeaksessuaaride pood Expressions
•    Töötukassa, maksu- ja tolliamet, justiitsministeerium ja Tallinna Vangla
•    Valdkondade arvestuses pakuvad tööd enim IT, müük ja teenindus
Allikas: CV-Online

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles