Haiglate liidu juht: sissetulekute ülevaade tekitab põhjendamatuid lisapingeid

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sule.
Urmas Sule. Foto: Toomas Huik

Haiglate liidu juhatuse esimehe Urmas Sule hinnangul on maksu- ja tolliameti koostatud ülevaade tervishoiutöötajate sissetulekutest avalikustatud hetke konteksti arvestamata ning tekitab streigiga seotud osapoolte vahel põhjendamatuid lisapingeid.

Sule ütles Postimehele, et selgusetuks on tema jaoks jäänud, mis metoodikaga, kes ja millise lähteülesandega on uuringu läbi viinud. Ta märkis, et sellise ülevaate avaldamisel tuleb arvestada hetke konteksti ning praegu ei olnud selleks õige aeg.

«Kui meil on tervishoiutöötajate streik käimas, siis riigi ja avaliku meedia poolt selliste uuringute avaldamine tekitab tüli ja põhjendamatuid lisapingeid. Sellega riivatakse otseselt mitte streikijate huve, vaid inimesi, kes reaalselt arstiabi vajavad,» lausus ta.

Sule hinnangul ei ole sissetulekute hierarhia ülemise ja alumise otsa erinevus nii suur ainult tervishoiutöötajate osas, vaid kogu ühiskonnas.

Maksu- ja tolliameti koostatud tervishoiutöötajate sissetulekute ülevaatest selgub, et keskmine arstide kuu brutotasu moodustas selle aasta kaheksa kuu arvestuses 1969 eurot. Hambaarstide keskmine kuupalk moodustas tänavu 1419, perearstidel 1558, õdedel 929 ja ämmaemandatel 1274 eurot kuus.

Samas moodustas 212 arsti eelmise aasta kuised kogutulud ehk palgatulu, ettevõtlustulu ja välismaal teenitud sissetulek 7500 eurot. Ligi poolte ehk üle 1600 Eestis praktiseeriva arsti kuutulu algas 3500 eurost. Suurema osa õdede kuutulu jäi vahemikku 1000–2000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles