Kulturist: nutiajastu ohustab rahvatervist

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Televiisor vajab töötamiseks elektrit.
Televiisor vajab töötamiseks elektrit. Foto: Toomas Huik

Endise Austraalia raudmehe Guy Leechi sõnul vähendavad nutitelefonid, online-poodlemine, teleri kaugjuhtimispult jms igal aastal vähemalt 10 km jagu inimese füüsilist liikumist. Leech kutsub üles iga päev vähemalt 15 minutit kõndima.

Leechi arvates on modernne tehnoloogia süüdi riigi rahvatervise probleemides. «Keskmiselt 10 kilomeetrit kaob meie elust puhtalt seetõttu, et me vahetame telekanalit kaugjuhitava puldiga, avame garaažiukse pelgalt nupule vajutamisega. Kasutame nutitelefone pitsa koju tellimiseks ning tänu e-poodidele ei pea varsti enam kodust praktiliselt väljumagi,» arutles ta.

Austraallaste hulgas tehtud uuring tuvastas, et üks kahest austraallasest ei kuluta tööle minekuks 15 minutit jalgsi kõndimist, üks kolmest ei lahku lõuna söömiseks töölaua tagant ning vaid üks kolmest ütleb, et tema töökoht propageerib tervislike eluviisidega tegelemist, kirjutab news.com.au.

Vähene füüsiline aktiivsus on rasvumise ja kõrge vererõhu puhul lisaks suitsetamisele oluline riskifaktor. Vähene liikumine kahekordistab südame-veresoonkonna haiguste riski, nagu ka rabanduste, diabeedi ja rinnavähi riski.

Soovitatav oleks iga päev kõndida vähemalt 30 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles