Arstide liit: palgaandmete avaldamine näitab probleemi eitamist

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa
Eesti arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa ütles maksu- ja tolliameti koostatud tervishoiutöötajate sissetulekute ülevaadet kommenteerides, et nende andmete avaldamine viitab probleemi jätkuvale eitamisele.

«Palganumbrid võivad ju olla ükskõik millised, probleem on selles, et inimesed lähevad ära, neid on vähe, koormus on suur ja patsientide olukord halveneb,» ütles Rehemaa Postimehele.

Ta märkis, et tegeliku olukorra tunnistamine on esimene eeldus olukorra parandamiseks. «Seni, kuni raiutakse, et probleemi ei ole, me oleme selle ise välja mõelnud ja tahame oma niigi tohutuid tulusid edasi suurendada, seda ei juhtu.»

Kommenteerides maksu- ja tolliameti avaldatud uuringut, märkis Rehemaa, et selle tulemused seab kahtluse alla töötajate arvu muutus.

Ülevaate kohaselt kahanes keskmine arstide arv tervishoiuasutustes perioodil 2008-2012 637 arsti võrra 3109 arstini. Õdede arv kahanes samal ajal 1662 võrra 7721 õeni.

«Nii palju neid inimesi ka ei peaks olema vähemaks jäänud,» ütles Rehemaa, lisades samas, et ei saa neid andmeid ümber lükata ega kinnitada.

Avaldatud andmete kohaselt oli arsti keskmine bruto kuupalk 1536 eurot, mis Rehemaa sõnul koosneb teenitud palgast ning ületunnitasust. «Selle vastu ma väga ei protestiks,» lausus ta.

Arstide kõikidelt tööandjatelt ehk nii tervishoiuasutustelt kui ka Eesti tervishoiuvälistelt tööandjatelt saadud tasu moodustab uuringu järgi sel aastal 1969 eurot. «Registris töötamisõigusega arstide hulgas on päris suur hulk neid arste, kes töötavad mõne tunni nädalas või teevad ühe valve, sellepärast et nad töötavad mujal nagu haigekassas, sotsiaalministeeriumis, neid on ka riigikogus. Nende põhitöö ei ole enam arsti töö, aga oma registratsiooni säilitamiseks teevad väga väikese koormusega arstitööd,» ütles Rehemaa.

Ülevaates avaldatud suurimat, 7500 euro suurust sissetulekusummat kommenteerides ütles Rehemaa, et sellel arvul ei ole mingit seost arsti Eestis teenitud palgaga.

Tervishoiutöötajate palganõudmised olid arstidele tunnitasuks 8,60 eurot ehk 1445 eurot kuus, õdedele 5,50 eurot tunnis ehk 924 eurot kuus ning hooldajatele kolm eurot tunnis ehk 504 eurot kuus.

Praegu kehtiv miinimumtasu arstidele on Rehemaa sõnul 7,16 eurot tunnis, õdedel 3,83 eurot ja hooldajatel 2,11 eurot tunnis.

Maksu- ja tolliameti koostatud tervishoiutöötajate sissetulekute ülevaatest selgub, et keskmine arstide kuu brutotasu moodustas 2011. aastal 1827 eurot, hambaarstidel 1281 eurot ja perearstidel 1509 eurot. Õdede keskmine kuu brutotasu moodustas 868 ja ämmaemandatel 1187 eurot.

Samas moodustasid 212 arsti eelmise aasta kuised kogutulud ehk palgatulu, ettevõtlustulu ja välismaal teenitud sissetulek 7500 eurot. Ligi poolte ehk üle 1600 Eestis praktiseeriva arsti kuutulu algas 3500 eurost. Suurema osa õdede kuutulu jäi vahemikku 1000–2000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles