Rikkis rollerist tõusis tõsine tüli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pojale rolleri ostnud Helyse Karu süüdistab taamal paistvat motopoodi talle teadlikult rikkis masina müümises. Poe kinnitusel rikkus sõiduriista aga selle vale kasutamine.
Pojale rolleri ostnud Helyse Karu süüdistab taamal paistvat motopoodi talle teadlikult rikkis masina müümises. Poe kinnitusel rikkus sõiduriista aga selle vale kasutamine. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Vaidlus motorolleri remondi hinna üle päädis Rakveres Vilde tänaval motopoe hoovis vihase rüselusega, mille täpsemaks uurimiseks käivitas politsei kriminaalmenetluse.

Ida prefektuuri pressiesindaja Mari Riina Rist ütles, et kriminaalmenetlus puudutab 31. augustil Rakveres Vilde 14 hoovis aset leidnud konflikti motopoe töötaja, omaniku ja kliendi vahel. Täpsemaid asjaolusid politsei praegu ei avalda ja uurimine on üsna algusjärgus, selgitas Rist.

Ammune unistus

Konflikti üks osapool on Püssis elav Helyse Karu, kelle kinnitusel oli tema 15-aastane poeg unistanud motorollerist kaua. Sel suvel, jaanipäeva eel täitis ema lõpuks tema soovi ning soetas HTR Leader OÜ-le kuuluvast motopoest kasutatud Aprilia.

Rõõm sõidust jäi aga üürikeseks, sest roller läks päev hiljem katki. Uued omanikud püüdsid seda ise remontida, kuid viisid sõiduriista lõpuks juulikuus poodi tagasi, kuhu roller jäi seisma pikaks ajaks.

«Helistasin igal nädalal kaks-kolm korda poodi, et teada saada, millal roller ära parandatakse,» rääkis Karu. Mõne nädala pärast teatati kauplusest, et tihendid vajavad vahetamist ning et tihend maksab kaheksa eurot, millele lisandub natuke tööraha.

Nädalad läksid, kuni 30. augustil helistati poest ja anti teada, et roller on valmis. Päev hiljem masinale järgi sõitnud ema ja poega tabas üllatus, kui remondiarveks teatati 122 eurot. «Selline arve lõi mind pahviks,» tõdes Karu. «Roller maksis 675 eurot, ei töötanud korralikult ühte päeva  ning nüüd tuleb maksta veel 122 eurot.»

Naine polnud nõus maksma täit remondisummat enne, kui tal lubatakse teha proovisõitu ning istus sadulasse. Sellega polnud müüja aga nõus ning kutsus appi poe omaniku Toivo Ruusmaa. Sõnelus läks teravaks ning naise kinnitusel püüdsid mehed teda jõuga rolleri pealt maha tõsta. Rüselus päädis sellega, et naine kukkus koos rolleriga uppi. «Üks meestest võis saada rolleri kukkumise tagajärjel kergelt vigastada,» möönis Karu.

Kaherattalise sai naine lõpuks kätte, kui oli ära maksnud nõutud summa. Küll aga keeldus ta alla kirjutatamast dokumendile, kus oli kirjas, et tal pole pretensioone motopoe ja rolleri remondi kohta.

Naine läks politseijaoskonda, kus tahtis teha avaldust kelmuse kohta, sest ta leiab, pood müüs talle teadlikult rikkis roller. Politseist soovitati tal pöörduda tarbijakaitsesse. See ametkond tuvastas aga, et ostu-müügilepingu oli naine sõlminud poes töötanud eraisikuga, mitte poe endaga.

Mõnda aega sai naise poeg rollerisõitu nautida, kuni 25. septembril läks masin uuesti rikki. Seejärel tegi naine politseisse juba põhjalikuma avalduse, paludes alustada kriminaalmenetlust nii võlaõigusseaduse sätete rikkumise kui ka füüsilise valu tekitamise pärast.

Haruldane masin

Kuid juba varem tegi politseile avalduse HTR Leader OÜ omanik Toivo Ruusmaa, kelle sõnul muutus kõva ninaga tanksaapaid kandnud naine sõjakaks ning lõi mõlemat meest korduvalt põlve piirkonda. Kui ta ise sai põlvevalust lahti kompresside abil, siis poe müüja vajas arstiabi ja käis ka kiirabis.

Ruusmaa kinnitusel soovitas ta algusest peale, et ema ja poeg sellist sõiduriista ei ostaks, sest kõnealune Aprilia tippklassi mudel on haruldane ning nõuab omanikult väga head tehnikatundmist. «Minu teada on selliseid mudeleid Eestis maksimaalselt kolm tükki.»

Uuest peast maksis see masin 45 000 krooni (umbes 3000 eurot – toim.) ning see sõidab kuni 120 km/h. Poe omaniku kinnitusel oli tulevast omanikku vaimustanud aga just rolleri võimsus. Et masin kuulus poe müüjale, mitte poele, vormistatigi leping eraisikult eraisikule, selgitas Ruusmaa.

Rolleril endal polnud midagi häda, leiab poe omanik ning väidab, et noormees ise sõitis mootori katki. «Eelmise omaniku käes pidas see probleemideta vastu kaks aastat.»

Kuna seda mudelit enam ei toodeta, kujunes vajaliku tihendi saamine arvatust keerukamaks. Kahel korral saatsid varuosade vahendajad Rakverre vale tihendi kuni Ruusmaa lõpuks ise Tallinnasse sõitis ja leidis sobiva varuosa ühest lammutustöökojast. Paraku küsiti tihendi eest rohkem raha kui esialgu kataloogist paistnud kaheksa eurot.

Ruusma sõnutsi oli remont väga töömahukas, sest vajaliku töö tegemiseks tuli masina mootor raami küljest eemaldada. «See, miks remont just 122 eurot maksma läks, on arvel lahti kirjutatud.»

Poe omaniku hinnangul sai konflikt alguse sellest, et naine ei nõustunud remonti kinni maksma. Proovisõidust keeldumist põhjendas Ruusmaa aga sellega, et hoovi peal seisis parasjagu talle tundmatu kaubik, mille uksed olid lahti. «Elu on õpetanud ettevaatlik olema,» nentis ta.

Nüüd ootavad mõlemad pooled, millise hinnangu annab juhtunule politsei. Ida prefektuuri pressiesindaja sõnutsi ei ole politsei veel otsustanud, kas liita mõlemad avaldused üheks kriminaalasjaks või uurida neid eraldi menetlustena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles