Õpilaste arvates on ametiühingutel majanduses otsustav roll

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute protest
Ametiühingute protest Foto: Toomas Huik

Ettevõtlusnädala e-viktoriini tulemuste kohaselt arvab 16 protsenti võistlusest osa võtnud põhikooliõpilastest, et turumajanduses otsustavad ametiühingud, mida toota.

E-viktoriin on esimene etapp kolmeosalisest 8.-9. klasside õpilaste ettevõtlusalasest meeskonnamängust Creatlon. Võistluse korraldanud Junior Achievement Eesti esindaja Kersti Loori sõnul koosnes viktoriin teemadest, mida põhikooli õpilane ettevõtlusest ja majandusest teada võiks. Muuhulgas pidid põhikoolide õpilased oskama vastata küsimustele, kes on Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister, kui suur on Eestis käibemaks ja mis on kodumajapidamises püsikulud.

71 protsenti vastanutest teadis, mis on streik, 74 protsenti oli teadlik elektrituru avanemisest, 85 protsenti oli kuulnud, et EMT on juba teist aastat tunnistatud Eesti konkurentsivõimelisimaks ettevõtteks ning 93 protsenti teadis nimetada majandusministrit. Raskusi valmistas noortele igapäevakulude liigitamine: 55 protsenti vastanutest pidas püsikuluks toitu ning 33 protsenti elektrit. Ka arvas enamik vastanutest, et turumajanduses on suurem roll tootjatel  (44 protsenti), mitte tarbijatel (24 protsenti). Üllatuslikult pidas ligi kümnendik vastajatest Hiinat üheks maailma kõige vabama internetiga riigiks ning viiendik vastajatest arvas, et fair trade märgisega kaupa müüakse alla omahinna, et seda saaksid endale lubada ka vaesed inimesed.

«Kummalisi vastuseid oli ka: 16 protsenti vastanutest arvab, et turumajanduses otsustavad ametiühingud, mida toota, 9 protsenti arvas, et lühendi EAS all peidab end Eesti Autorite Selts, neli protsenti peab varimajanduseks majandustegevust, mis on seotud tööga kaevandustes ja teistes varjatud paikades,» lisas Loor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles