Loomasõbrad toovad loomaaeda kõrvitsaid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomasõber Kaili Ränkel tõi täna loomaaeda 11 kõrvitsat.
Loomasõber Kaili Ränkel tõi täna loomaaeda 11 kõrvitsat. Foto: Peeter Langovits

Tallinna loomaaia sõbrad toovad oma lemmikutele maiustamiseks kõrvitsaid, mis kevadel spetsiaalselt loomade jaoks kasvama pandi.

Tallinnas õppiv ja töötav Kaili Ränkel tõi täna loomaaeda elevandimajja 11 kõrvitsat, neist osa pirakamad, teised pisemad. Kõrvitsataimed istutas ta Jõgevamaale vanaema juurde spetsiaalselt loomaaia asukate tarbeks. Nädal tagasi korjas vanaema kõrvitsad aiast ära, kuna ilmad läksid külmaks. Kaili vuras oma autoga neile maale järele ja tõi Tallinnasse. «Paar kõrvitsat jätsime ikka endale ka, et jõuludel oleks võtta,» ütles Kaili.

Tallinna Loomaaia Sõprade Selts kutsus aiapidajaid juba kevadel üles kõrvitsaid kasvatama ja sügisel loomaaiale heategevuslikus korras kinkima. Kampaaniast kuulis ka Kaili, kes kuulub ka ise loomaaia sõprade seltsi. «Olen maatüdruk ja loomadega väiksest peale kokku puutunud. Kuna linnas ei ole loomadega otsest kokkupuudet, siis loomaaed on hea alternatiiv,» ütles Kaili, kes käib loomaaias kord nädalas. «Olen vabatahtlik, aitan puure puhastada ja näiteks rohida,» rääkis Kaili.

Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi juhatuse liige Signe Kalgan tunnistab, et külm ja sajune suvi kõrvitsakasvatajaid ei soosinud. Paljude saak ikaldus. Kalgani sõnul kasvatas loomaaia jaoks kõrvitsaid ka üks Eestis elav hiinlane, kuid ka tema saak kahjuks ebaõnnestus. Ettevõtetest liitus kampaaniaga Hansaplant OÜ, kus iga töötaja kohta istutati kaks taime ja kokku saadi 50 kõrvitsat. Eraisikutest kõrvitsakasvatajaid on umbes 20 kuni 25 inimest, sama palju  ka neid, kellel kõrvitsakasvatamine ebaõnnestus.

Sellegipoolest on loomaaeda toodud pea sadakond kõrvitsat, mis võtavad enda alla muidu tühjana seisva ninasarvikupaari ruumi. Osa on loomad juba ära söönud.

Elevant astub kõrvitsa katki

«Neid, kellele kõrvitsat anda, on siin loomaaias päris palju – kitsed, jääkarud, ahvid, hüäänid, linnud – kõik söövad,» rääkis Kalgan. Eriti maitseb kõrvits elevantidele. «Väikse kõrvitsa võtab elevant ühe suutäiega. Suurema kõrvitsa, mis talle suhu ei mahu, vajutab jalaga katki,» ütles Kalgan. Tema sõnul on loomaaia kolm elevanti tänaseks juba kaheksa kõrvitsat nahka pistnud.

Loomadele mõeldud kõrvitsad aga alles kogunevad. Kalgan loodab, et teine sama suur hulk nagu ninasarvikute ruumis juba ootel on, lisandub järgmiste nädalatega. 27. oktoobril toimub loomaaias suur kõrvitsapidu, kus suurem osa saagist loomaaia elanikele toiduks antakse.

Külma ja niiske suve tõttu ootab Tallinna loomaaed lisaks, et kõik, kellel kuiva heina pakkuda on, sellest loomaaiale teada annaks. «Niiske hein tekitab loomadele nahaprobleeme,» ütles Kalgan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles