Pikaaegsed lemmikud: 68-aastane klassikaline limonaad (2)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassikaline limonaad.
Klassikaline limonaad. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eestis on mitmeid toidukaupu, mida on toodetud aastakümneid. A.Le Coqi turundusjuht Katrin Vernik tutvustab limonaadi, mida toodetakse alates 1946. aastast.

Traditsiooniline Limonaad on rõõmustanud nii suuremaid kui väikseimaid limonaadisõpru nüüdseks juba üle 75 aasta. Limonaadi retsepti töötas algselt välja 1936. aastal Tbilisi tehase tehnoloog Mitrofan Lagidze ning peagi muutus see karastusjook üleliiduliseks. Meie tehases hakati seda tootma kohe peale II Maailmasõda ja seda aastal 1946.

Kuigi tolleaegsest Tartu Eksperimentaalõlletehasest on saanud taas AS A. Le Coq, on seda toodet toodetud katkemata siiamaani, mis teeb selle meie kõige pikemaajaliseks tooteks, mida ühtjärge katkemata toodetud. Limonaadi maitse on püsinud läbi aastakümnete muutumatuna. Selle koostise valmistamisel on kasutatud tsitrusviljade ja Venemaa stepiavarustest pärit taimede ekstrakti, mistõttu ostame Limonaadi toorainet siiani Venemaalt. Siiani pole lääne toorainepakkujad seda algupärast maitset suutnud veel jäljendada.

Ajalooraamatus on varase nõukoguaegse karastusjookide tootmise kohta kirjas, et «1956. aastal algas tootmine kahel liinil ja lõppes senine kolmes vahetuses töö. Vajalik siirupikogus valati lehtriga igasse pudelisse käsitsi (nn kopatamine), masin lisas seejärel gaseeritud vee ja vahetuses pidi kaks inimest 11 000 – 12 000 pudelit käsitsi loksutama, et jook pudeleis enne prakeerimist ühtlane saaks». Tänane limonaadi tootmine toimub juba kaasaegsemate masinate ja palju suuremate kiirustega – 0,33l klaaspudeli limpsi puhul 30 000 pudelit tunnis, seega oleks nüüd vahetuses võimalik korraga villida 240 000 pudelit – nii palju seda aga korraga siiski ei toodeta.

Limonaad on olnud populaarne ja armastatud läbi aastakümnete, ta on siiski suurima müügikäibega kodumaine karastusjook ning on selline püsinud siiani. Limonaadi aastane tarbimismaht on keskmiselt 5 miljonit liitrit. A.Le Coq pakub seda 0,33l klaaspudelis, 0,5l ja 1,5l plastpudelites.

 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles