Eesti sulgeb piirid Leedu sealihale

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika seakatk on sigade haigus, mis inimestele edasi ei kandu.
Aafrika seakatk on sigade haigus, mis inimestele edasi ei kandu. Foto: Urmas Luik

Veterinaar- ja toiduamet keelas Aafrika seakatku levimise tõttu Leedust pärit sealiha ja selle toodete sisseveo Eestisse.

«Seoses kahtlusega, et Leedu Vabariigi territooriumil on sigade Aafrika katk levinud aladele, kus puudusid varem kehtestatud kaitsemeetmed sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks, on ettevaatusabinõuna alates 24.07.14 keelatud Leedu päritolu sealiha ja seda sisaldavate toodete sissevedu Eestisse,» teatas Veterinaar- ja toiduamet oma kodulehel.

Kehtestatud piirang on ajutine ning lõpetatakse kohe, kui loomataudi uute puhangute kahtlus on ümberlükatud või selle levik tõkestatud.

Veterinaar- ja toidulabori teatel on sigade aafrika katk (SAK)  väga nakkav ning ägedalt kulgev kodu- ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, isutus, verevalumid nahal ja siseorganites ning suur suremus, mis võib ulatuda 100%ni. Haiguse üliägeda vormi korral võivad esineda äkksurmad ilma kliinilise pildi välja kujunemiseta. Haiguse peiteperiood on 3-15 päeva. Ravi ja vaktsiin SAKi vastu puuduvad.

Viirus levib otsesel kontaktil haige loomaga või tema eritistega. SAKi ei haigestu teised loomaliigid ja inimesed, kuid nad võivad viirust edasi kanda. Kuna viirus on väliskeskkonna tingimustes väga vastupidav (külmutatud lihas mitu aastat ja loomakorjustel paar kuud), siis võib see levida ka kaudselt saastunud sööda, joogivee, jm inventariga. Veel on võimalik viiruse ülekanne haigete loomade lihast pärineva sööda või toidujäätmete söötmisel. Mõningates piirkondades levib viirus ka puukide vahendusel, kuid Eestis vastavaid puukide liike ei leidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles