Eksperdid: Elisa odavaimad nutipaketid on konkurentsitult kõige kehvemad

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odavad nutipaketid muudavad suuremat andmemahtu nõudvad tegevused nutitelefonis võimatuks.
Odavad nutipaketid muudavad suuremat andmemahtu nõudvad tegevused nutitelefonis võimatuks. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eelmisel nädalal teatas Elisa uute 4G pakettide turuletulekust, millest odavaimate puhul jääb nutitelefoni kasutaja ekspertide sõnul hätta.

Kuku raadio tehnoloogiasaate «Digitund» saatejuhid Henrik Roonemaa ja Hans Lõugas võrdlesid Eesti mobiilioperaatorite 4G pakette ja leidsid, et kõige soodsamates Elisa nutipakettides jäi allalaadimiskiirus sarnaseks, mis oli varasemalt 3G puhul. Roonemaa sõnul saab näiteks 300 megabaiti, mis on kõige odavama paketi andmesidemaht, väga kiiresti täis.

«Digitunni» saatejuhid hindavad Elisa kahte kõige odavamat nutipaketti konkurentsitult kõige kehvamateks – nende kiirused on kõige aeglasemad ja andmeside kõige väiksem. «Tundub, et Elisas võeti vastu otsus, et nemad odavate pakettide pärast vaeva ei viitsi näha,» sõnab Roonemaa.

Samas kõige odavamat, viieeurost paketti, ei soovitaks tehnoloogiaeksperdid mitte ühegi operaatori juures valida – nutitelefoni kasutamise võimalusi nendega kätte ei saa. Tuleks arvestada sellega, et normaalse interneti eest telefonis peab kuus välja käima 10-15 eurot. Üldiselt hindavad Lõugas ja Roonemaa 4G töövõimet kõigi mobiilioperaatorite juures ühtlaselt heaks.

Selles, kas Elisa nüüd uute pakettide mahupiirangute tõttu kliente kaotama hakkab, nad kahtlevad – enamus inimesi ei saa mahuerinevusest aru. Tõenäolisemaks peavad nad seda, et mahupiirangute täitumisel hakatakse klientidele soovitama kallimat paketti.

Elisa avalike suhete juhi Marika Raiski sõnul ei muuda olemasolevate klientide jaoks uued turule toodud paketid midagi ning juhul, kui kliendid soovivad, saavad nad jätkata seniste pakettide kasutamist.

«Uusi pakette ei saa võrrelda varasemate soodsamate kuutasudega pakettidega,» märgib  Raiski. Paketid on tema sõnul  üles ehitatud nii, et klient saaks ilma megabaitide ja kilobittide maailmas orienteerumata valida enda vajadustele vastava paketi nende tegevuste järgi, mida ta internetis sooritab.

«Teatud tegevusteks piisab madalamatest kiirustest ja mahtudest. Nende klientide jaoks, kelle vajadused saavad lihtsamate tegevustega kaetud, langetasime hinna nelja euroni kuus,» toob Raiski välja. Ta ütleb, et nõudlikumatele internetikasutajatele oli varem ja tuleb ka nüüd suuremat kiirust toetav pakett.

Suurim edasiminek on Raiski sõnul Elisa 4G interneti parem levi siseruumidesse. «See on oluline, sest uuringute järgi kasutab 80 protsenti mobiilioperaatori klientidest mobiilset internetti siseruumides,» ütleb ta. 

Väidet, et Elisa 4G levi on siseruumides alates sellest sügistest paranenud, kinnitab ka ühe Tartus tegutseva tarkvara arendusega tegeleva ettevõtte kvaliteedijuht – konkreetsetes kohtades kontoris, kus varem Elisa interneti levi oli puudulik või hangus, on teenus mobiilioperaatori toel märkimisväärselt paranenud.

Lisaks Elisale on 4G nutipakettidele seadnud piirangud ka EMT, ainult Tele2 paketid on jäänud piiramatu kiirusega.

«Põhjuseks on see, et mobiilne internet on oma olemuselt jagatav ressurss, mistõttu ei ole õiglane võimaldada üksikutel kasutajatel lõviosa mahtu ära kasutada,» põhjendab mahu piiramist Eesti Telekomi interneti lahenduste grupi teenusejuht Raul Murro.

Nüüdsest on praktiliselt kõik Eesti mobiilioperaatorite poolt pakutavad nutipaketid 4G toega. Digitunni poolt koostatud tabelis oli ainult üks, mis töötab jätkuvalt 3G põhjal.

Erinevate mobiilioperaatorite nutipakettide võrdlusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles