Soomlased võtavad vähem eluasemelaene

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad prognoosivad, et uuest aastast hakkavad soomlased kodu ostmise asemel remonti tegema.
Pangad prognoosivad, et uuest aastast hakkavad soomlased kodu ostmise asemel remonti tegema. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Majanduslanguse mõjul on soomlaste hulgas vähenenud eluasemelaenude võtmine, samas prognoosivad pangad, et remondilaenude järele hakkab uuest aastast nõudlus kasvama.

Suurimate soome pankade seas korraldatud uuringu kohaselt on nõudlus eluasemelaenude järele käesoleval aastal oluliselt langenud, teatab YLE Uutiset. Kui remondilaen välja jätta, ennustavad nad selle trendi jätkumist ka järgneval aastal.

Uuring tõi muuhulgas välja, et soomlaste seas on kasvanud investeeringud aktsiatesse ja fondidesse. Langenud on huvi hoiuste vastu, kuna intressimäärad on seal madalad.

«Võrreldes varasemate aastatega näitab 2014. aasta selget langust eluasemelaenude osas, samas kui huvi investeerimisvõimaluste vastu jätkuvalt kasvab,» kommenteeris Soome finantsteenuste föderatsiooni analüütik Elina Salminen.

Tema sõnul on lõppev aasta olnud investorite jaoks edukas – näiteks OMX Helsinki aktsiate väärtus on eelmise aastaga võrreldes kasvanud 8 protsenti.

Lisaks on soomlaste hulgas kasvanud investeeringukontode kindlustamine, samal ajal kui pensionifondide kindlustuse vastu huvi väheneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles