Hinnatõusu hirmus eelistatakse soojuspumpa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majaomanikel seisab ees raske valik uue küttesüsteemi leidmisel.
Majaomanikel seisab ees raske valik uue küttesüsteemi leidmisel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ligi 40-protsendilise hinnatõusuga silmitsi seisvad õliküttekatelde omanikud tahavad need välja vahetada peamiselt õhk-vesi tüüpi soojuspumpade vastu.

«Enim on toetust taotletud õhk-vesi tüüpi soojuspumba paigaldamiseks - 69 taotlust, teisel kohal on 31 taotlusega maasoojuspump,» rääkis Kredexi pressiesindaja Tarmo Seliste. Senise õliküttesüsteemi väljavahetamiseks on alates 18. detsembrist laekunud 132 taotlust kogusummas 462 954,75 eurot.

«Oleme tänaseks teinud 56 otsust, neist 9 negatiivset ja 47 positiivset, summas 163 368,78 eurot,» rääkis Seliste. Negatiivsed otsused said taotlejad, kes ei suutnud etteantud tähtaja (10 tööpäeva) jooksul taotluses esinevaid puudusi kõrvaldada, ning taotleja, kes ei olnud kinnistu omanik.

Projekti keskmine maksumus hetkeseisuga on 9088,60 eurot. Kredexi makstava toetuse maksimumsuurus on 4000 eurot ja toetuse suurus saab olla uue küttesüsteemi kogumaksumusest kuni 40 protsenti.

Õlikatelde väljavahetamise toetuse maksmiseks on Kredexile eraldatud viis miljonit eurot. Kui kõik Eestis eraomanike käes olevad õlikatlad välja vahetada, siis oleks vaja seitse miljonit eurot.

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) maksab kuni 50-protsendilist toetust korteriühistutele nende õlikatelde väljavahetamiseks energiasäästlikemate ja odavamate lahenduste vastu.

Õliküttel olevad kohalike omavalitsuste asutused, korteriühistud ning eramajad võivad eriotstarbelist diislikütust ja kerget kütteõli kütmiseks kasutada ainult veel tänavuse kütteperioodi lõpuni ehk tuleva aasta 1. maini. Edasipidi tuleb arvestada 38-protsendilise hinnatõusuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles