Soomlaste mökki-kultuur on hääbumas

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlaste mökkidest tunnevad rõõmu üksnes vanemaealised.
Soomlaste mökkidest tunnevad rõõmu üksnes vanemaealised. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva / SCANPIX

Noortele soomlastele mökki-kultuur huvi ei paku – 80 protsenti lihtsate suvemajakeste omanikest on üle 50-aastased ning üksnes 6 protsenti jäävad alla 40 aasta.

Soome kinnisvarajuristid soovitavad mökki-omanikel hakata oma majakesi juba praegu müüma, sest peagi ei ole keegi enam huvitatud nende ostmisest, vahendab Yle Uutiset. Soome metsad ja rannikualad pakuvad kodu üle poolele miljonile suvemajakesele, mille omanikud on peamiselt sündinud ajavahemikus 1946 kuni 1964.

Soome statistikaameti andmetel on mökki-omanike keskmine vanus 61 aastat ning valdav enamik neist jääb vanusevahemikku 60 kuni 69 aastat. Statistika kohaselt on üle 80 protsendi suvemaja omanikest üle 50-aastased. Alla 40-aastaseid mökki-omanikke on ainult kuus protsenti.

Soome mökki-omanikud on tavaliselt jõuka taustaga – vähemalt pooled neist kuuluvad riigi kõrgeima sissetulekuga elanikkonna hulka. Lisaks suvemajale omavad nad tavaliselt veel eramaja või siis ridaelamuboksi.

Statistikaameti uuringu kohaselt on soomlased väga kiindunud oma mökki’desse, kuigi nooremas põlvkonnas nende vastu huvi praktiliselt puudub. Üldiselt ei ole nad huvitatud oma vanemate või vanavanemate ehitatud suvemajakeste ülevõtmisest.

Helsingi ülikooli eraõiguse professori Urho Kangase sõnul on ajad muutunud. «Ajal, mil praegused mökki-omanikud oma suvemajasid ehitasid, sobisid ehituseks väga lihtsad materjalid,» räägib Kangas. Osa mökki-omanikke ehitas oma majakesed lausa kohtadesse, kus puudusid puurkaevud ja puhta joogivee võimalus.

«Kuigi need majad on ehitatud looduslikult kaunitesse kohtadesse, ei olnud nendeks kasutatud ehitusmaterjalid väga kvaliteetsed, mistõttu ei ole need majad sobivad aasta läbi kasutamiseks,» lisab Kangas. Tema sõnul jääb järjest vähemaks nende keskealiste soomlaste hulk, kes on terve suve nõus sellistes tingimustes elama.

Kui suvemaja asub kõrvalises kohas, ei ole ka sinna saamine kõige lihtsam ning võib olla omaette üpris kulukas. «Mökki’de omanikel oleks tark otsus müüa oma majad esimesel võimalusel maha ja teha sellest saadud rahaga midagi kasulikku,» märgib Helsingi ülikooli professor, kes soovitab tungivalt hakata müügi peale mõtlema enne, kui maja katus hakkab läbi laskma.

Tema soovitusel on eakatel soomlastel targem suvemajad maha müüa, kui jätta see kellelegi tülikaks päranduseks, kuna sellised juhtumid tekitavad sageli pärijates palju omavahelisi tülisid. Samuti soovitab ta nooremal põlvkonnal mitte oodata liiga kaua suvemaja ostmisega, kuna ühel hetkel võivad nad olla liiga vanad, et neist rõõmu tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles