Aina enam koole nõuab koolivormi

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilased Norrison OÜ koolivormis.
Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilased Norrison OÜ koolivormis. Foto: OÜ Norrison

Eesti koolivormide tootjad Norrison ja Profline on aegade jooksul õmmelnud rõivaid sadadele koolidele ning tööpuudust pole neil karta.

«Tavaliselt lepime kooliga kokku, milline element koolile sobib ning tihti on kooli juhtkonnal enda nägemus, milline see esmane disain olla võiks,» rääkis Norrisoni juhataja Kalev Lember. Lemberi sõnul on kõige disainitavam osa kudum.

Norrison OÜ vest ja kampsun, Tallinna Nõmme Põhikool.
Norrison OÜ vest ja kampsun, Tallinna Nõmme Põhikool. Foto: K. Kruuser

Kõige tellitavamate asjade hulgas on vestid, polod, triiksärgid, püksid, pihikseelikud, teklid ja sallid. Lapsevanemad saavad tellida e-tellimiskeskusest vajalikud riideesemed, mis on eelnevalt kooliga kokku lepitud. «See on kodukorras kirjas, mis element peab koolivormis olema, näiteks Tallinna 21. Koolis peavad kõik koolilapsed kandma vesti,» lausus Kalev Lember. Selles koolis olevat mehe sõnul selline kodukord,  et kui lõunal sööklasse sööma minnes vesti seljas ei olnud, siis süüa ei saanud.

«Koolivormi hind oleneb täiesti tootest, näiteks vest maksab meil 23 eurot, polo 11 eurot, püksid 29 eurot, tekkel 19 eurot. Kui lapsevanem tellib paar asja, siis tuleks arvestada kuskil 50 euroga,» sõnas Lember.

Norrison OÜ koolivorm, Valga Põhikool.
Norrison OÜ koolivorm, Valga Põhikool. Foto: K. Kruuser

Lemberi sõnul on kõige populaarsem toode kootud vest. «Vest on number üks ja väikestel tüdrukutel pihikseelik, samuti tellitakse palju kardigane, triiksärke ja polosid,» ütles Lember. Eelistatuimaks värvideks on tumedamad toonid, ehk must, sinine, aga ka heleroheline ja hall.

Selgus, et lõpuni täisvormi tellivad väga vähesed koolid. «Tihti on nii, et täisvorm võib olla kohustuslik esimesest kuni kuuendale klassile, aga vanemates klassides on kord pisut vabam,» sõnas Lember.

«Need, kes lähevad 1. septembrist kooli, siis tellimisperiood lõppes meil juba 30. juunil, ehk tegelikult praegu ei saagi enam koolivormi tellida,» ütles Lember. Ta sõnas, et Tallinnas WW Passaažis on võimalik lastevanematel soetada lisatooteid, kui näiteks lapsel on mingi osa koolivormist kadunud või puudu.

Eesti firma Norrison õmbleb rõivaid pea 100 koolile. Nende hulgas näiteks Inglise kolledžile, Tallinna vanalinna hariduskolleegiumile, Tallinna 21. koolile, Miina Härma gümnaasiumile, Ülenurme gümnaasiumile, Saaremaa ühisgümnaasiumile, Narva keelte lütseumile, Võru põhikoolile ja mitmetele teistele.

Norrison OÜ kampsun, Tallinna Nõmme Põhikool.
Norrison OÜ kampsun, Tallinna Nõmme Põhikool. Foto: K. Kruuser

Eesti firma Profline teeb lisaks ametirõivastele samuti koolivorme. Profline'i müügijuhi Kaarin Kulljuse sõnul tellitakse neilt kõige enam pluuse, mida on võimalik ülejäänud riietusega komplekteerida. «Meie portfellis on praegu ainult üks kool, kes tellib täisvormi ja selleks on Tallinna Prantsuse Lütseum,» sõnas Kulljus.

«Pluuside valmistamiseks kasutame looduslike kiududega segusid,» ütles Kulljus. Praegu on neil uudse materjalina kasutuses keskkonnasõbralik tencel-materjal, mis on ka kandjale seljas mõnus ning samas kortsub vähe.

Profline koolivormi hinnad Norrsioni omadest oluliselt ei erine. Tüdrukute ja poiste pluus maksab 20 eurot, viigipüksid 34 eurot, pihikseelik 42-47 eurot ning polo 19 eurot.

Koolivormi tootjad on arvamusel, et koolivorm annab võimaluse koolikeskkonna pilti ühtlustada ning liita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles