Kaduneljapäev – hea päev suurpuhastuseks

, Eesti kirjandusmuuseumi teadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaduneljapäev sobib eriti hösti kodu koristamiseks ja pesupesemiseks.
Kaduneljapäev sobib eriti hösti kodu koristamiseks ja pesupesemiseks. Foto: SCANPIX

Vanarahva uskumuse kohaselt sobib kaduneljapäev hästi koristamiseks – sel päeval pühitud tolm ja koristatud mustus peaks pikemaks ajaks majapidamisest kaduma.

Eestlaste kuukalendri ajaarvamises märgib kaduneljapäev alati vana poolkuu neljapäeva.

Folklorist Mare Kõiva sõnul oli neljapäev vanarahva jaoks üldse erilise staatusega nädalapäev, sest see sobis kõikide tööde alustamiseks («viska või peotäis seemet mulda, ikka on taimede kasv tagatud»), aga ka maagilisteks toiminguteks ja eriti ravimiseks.

Kaduneljapäeval kaduvat hästi inimese endaga seotud hädad. Näiteks konnasilmad, kae ja muud haigused. Uuema uskumuse kohaselt sobib kaduneljapäev ka dieedi alustamiseks või paastumiseks, samuti soovimatust karvakasvust vabanemiseks. Dieedi alustamiseks sobib kaduneljapäev seetõttu, et kuuloomise aegu on jääkainete eraldumine organismist eriti efektiivne. Nahahaigused, nn kooljaluud ja mitmed välispidiselt nähtavad kasvajad allusid vanarahva arvates kaduneljapäeval kergemini ravile.

See päev on hea aeg toimetusteks, mis peaksid aitama vabaneda kõikvõimalikest halbadest harjumustest ja pahedest – suitsetamisest, liigsest alkoholitarbimisest. «Kaduneljapäeval on nii, et mida sa teed, kaotab väe ja võimu,» teatab rahvatarkus.

Kaduneljapäeval oli oluline koht näiteks putukate ja näriliste hävitamisel, kes olid vanasti majapidamises tõsine nuhtlus. Neid olendeid päris igal ajal vana mõtteviisi järgi hävitada ei saanudki, sest sobimatu aja valimine võis panna kärbsed, lutikad või hiired hoopis sigima. Selle tõttu tuli arvestada mitmete aja-, ruumi- ja rituaalinõuetega ning kaduneljapäev oli üks kindlamaid ajalisi määratlusi.

Tähtis oli rituaalides vana ja noorkuu faasi jälgimine. Vana kuu mõjus kasvu pidurdavalt, mistõttu kasvajaid ja mitmeid loomahaigusi arstiti vana kuu ajal, vana kuu faasi ja kaduneljapäeva kokkusattumine tähendas tugevamat mõju tõrjutavale.

Kaduneljapäeval oli perenaistel vanasti ikka käsil kraamimine – tolm ja soovimatud asjad olid määratud kahanema. Päev sobivat ka võsa- ja umbrohutõrjeks – juurdekasv oli pidurdatud. Samas taimede istutamiseks olevat päev hea, kuna soodustavat juurekava arengut.

Sel päeval soovitatakse ka näiteks soovimatuid ninakarvu kitkuda (aga habe ja juuksed  rahule jätta).

Kaduneljapäev sobivat ka igasuguste suhete ja olukordade lõpetamiseks, olgu see töö- või isiklik vahekord. Küll aga ei tasu abielluda, minna pikale reisile ega võtta ette olulisi äri- või majandusasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles