Lugeja küsib: miks mõned metallehted punakaks muutuvad?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Tammiku tehtud ehted
Anneli Tammiku tehtud ehted Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Lugejat huvitab, miks nii tema väärismetallist kui ka muid metalle, näiteks niklit sisaldavad ehted ajaga punakaks muutuvad ja tuhmuvad.

Levinud on teadmine, et ehteid tuleks puhastada hambapastaga, kuid mõne ehte puhul see siiski pole aidanud. Miks?

Vastab kullassepp Olev Põld:

Kui ehted lähevad punakaks, siis ilmselt ei ole tegu kulla või hõbedaga. Neid ehteid võiks pesta hambaharja ja nõudepesuvahendiga. Hambapasta võib mistahes kattekihi ära kulutada ja asjad lähevad veelgi punasemaks.

Kulda ja hõbedat võib ka pastaga harjata, aga ainult juhul, kui on võimalik pärast kogu pasta maha pesta. Iga konkreetse eseme puhul võiks alati enne kullassepaga konsulteerida. Nii on kindlam ja täiesti uhiuueks ehteid koduste vahenditega ei muuda. Sageli vajavad nad kerget poleerimist.

Juveelikauplus Goldtime teatab kodulehel, et ehted punetavad eelkõige oksüdeerimise tagajärjel. Et seda ei juhtuks, tuleb vältida niiskust, eemaldada ehted saunas ja duši all käies ning ujuma minnes. Samuti ei sobi ehete hoiustamiseks niisked ruumid. Niiskuse tagajärjel ehtemetall tuhmub ja värvitoon muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles