Orhidee vajab kasvatajate sõnul hoolt ja pühendumist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansaplantis toimunud orhideenäituse kauneimaks õieks valitud lill.
Hansaplantis toimunud orhideenäituse kauneimaks õieks valitud lill. Foto: Toomas Huik / Postimees

Sel nädalavahetusel Hansaplantis Kauneima õitseja tiitliga pärjatud orhidee kasvatanud Ave Kruuseli hinnangul vajab orhideekasvatamine eelkõige hoolimist ja aega.

«Ega muud nippi ei ole, kui et tuleb läheneda tunnetusega. Ei ole ühest reeglit, et kord nädalas 100 grammi vett. Tuleb lillele otsa vaadata. Kui ta tahab täna juua, siis tuleb seda anda ja kui ei taha, siis ei tohi anda,» rääkis kasvataja Kruusel.

Kaheksa aastat orhideede kasvatamisega tegelenud naine ei julge enam kodus olevaid taimi kokku lugeda, neid on tema sõnul 200 kandis. «Ei midagi normaalset,» naeris Kruusel.

Laupäeval ja pühapäeval Hansaplantis toimunud orhideenäitusele esitasid kodumaised kasvatajad oma kogudest pärit parimaid taimi. Eksponeeriti nii looduslikke orhideesid kui ka hübriide.

Žürii valis näitusele esitatud taimede seast välja orhideed kolmes kategoorias: kauneim õitseja, kauneim taim ja erakordseim taim. Võitjateks osutusid vastavalt Ave Kruusel, Kristi Sootla ja Rita Reinaus.

Rita Reinausi sõnul on kõige olulisem lille üldine olukord juurtest alates. «Tavaliselt ma jälgin juure olukorda ja proovin, et see osa ei rikneks.» Algajale on Reinausi arvates hübriid phalaenopsis igati jõukohane ise kasvatada. Liikidega on raskem, sest neil on oma eritingimused. «Aga kui sellele hobile sõrme annad, siis läheb käsi,» kirjeldas ta orhideekasvatamise sõltuvust tekitavat mõju.

Hansaplanti külastanud maailmatasemel orhideekasvataja Frank Röllke sõnul teevad inimesed orhideekasvatamisel suurima vea vähese kastmisega. Röllke soovitab orhideed vähemalt 1-2 minutiks vee sisse kasta. Seejärel tuleb umbes nädala jagu oodata, et taim uuesti ära kuivaks. Parim on selleks kasutada vihmavett. Lisaks tuleks taim hoida otsese päikese käest eemal.

Hansaplanti tootmisjuht Mihkel Saar jäi tänavuse näitusega väga rahule, kuna väljas oli ligi 80 taime. «Looduslike hübriidide kasvama saamine on väga suur juhus. Sisuliselt peab sul kodus kasvama 50 taime ja siis sa saad heal juhul näitusele kaks tükki välja panna. Mõni orhidee õitsebki siin ainult paari aasta tagant.»

«Seetõttu on igal taimel, mis siia välja on toodud, omaette väärtus,» lisas Saar, kelle sõnul sai Hansaplantis näha väga erakordseid taimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles