Osa inimesi peab pruuni suhkrut petukaubaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruun suhkur.
Pruun suhkur. Foto: SCANPIX

Valge ja pruuni suhkru erinevustest rääkides meenutab Eve-Liin Salumäe Venemaal lahvatanud skandaali – pruuni suhkrut pestes läks see valgeks ja inimesed arvasid, et tootjad lihtsalt värvivad valget suhkrut tumedamaks. «Tegelikult lähebki igasugune pruun suhkur pestes valgeks,» ütleb Salumäe. «See tuleneb suhkru tootmise tehnoloogiast.»

Kolmanda Maailma riikides, kust pruun suhkur ka Euroopasse jõuab, tehakse suhkrut suhkruroost, Euroopas valdavalt peedist. Tootmisprotsess on eri toorainete puhul veidi erinev, kuid pärast suhkruse mahla taimedest kätte saamist hakatakse sellest suhkrukristalle välja aurutama, mille  kõrvalsaaduseks on tume siirup – melass.

Peedimelass on kibeda maitsega ja inimtoiduks kõlbmatu, kuid suhkruroomelass on meeldivalt karamelline. Pruuni suhkru saamiseks suhkruroost ei viida protsessi lõpuni, vaid jäetakse melassi suhkrusse veidi sisse.

Seega saab pruuni suhkru loputamisel tõepoolest lõpuks valge suhkru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles