Lugeja küsib: miks mesi käärima läheb?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

«Ostsin 10 purki mett ja kaks neist läksid käärima. Surve purgis on nii tugev, et pressib kaane vahelt välja. Miks läheb mesi käärima?»

Vastab Antu Rohtla, mesinik:

Kõige sagedasemaks mee käärimamineku põhjuseks on nn noore mee ehk mitteküpse mee väljavõtmine. Võetakse välja ja vurritatakse raame, mis on kaanetatud meega täidetud alla poole.

Kaanetamata ehk mitteküps mesi sisaldab tavaliselt liiga palju vett (üle 20 protsendi), mis ongi üheks peamiseks käärimamineku põhjuseks.

Mõnikord on meeraam küll poolest saadik kaanetatud, kuid kärje allosas on äsja tarru toodud nektarit, mis raami pööramisel tilgub kärjekannust välja.

Tilkuvat kärge ei tohiks tarust välja võtta ega vurritada. Meele peab andma aega küpseda.

Selle aasta juuli keskel oli kaks väga head korjepäeva, mil pered tõid päevas tarru 7–9 kg nektarit. Kui sellele tähelepanu ei pööratud, võis see mesilaste poolt töötlemata nektar sattuda küpse mee hulka, suurendades selle niiskusesisaldust ja põhjustades käärimist.

Viimastel aastatel on ilmnenud veel üks nähtus, millest võib olla tingitud mee käärimaminek – see on nn mesilaste kollaps. Mesilaspere kollapsi korral kaob tarust enamik mesilasi ja tarru toodud nektarit ei suuda vähesed allesjäänud mesilased enam meeks töödelda.

Nii läheb juba kärgedes mesi käärima. Selle tunnuseks on taru avamisel ninna lööv käärimise hapukas lõhn. Selliste kärgede vurritamisel ja saadud mee lisamisel küpse mee hulka võib see samuti käärimist põhjustada.

Käärimise põhjuseks võib olla ka mee ebaõige säilitamine. Mesi imab endasse niiskust ka ümbritsevast õhust.

Kui meepurgid pole õhukindlalt suletud ja neid hoitakse niiskes, soojas ruumis, veeldub mee ülemine kiht õhust imatud niiskuse tõttu, põhjustades käärimisprotsessi.

Selline mesi on veel kasutatav, kui pealmine vedel kiht eemaldada, kuid mee tarbijat võib hakata häirima mee nõrk hapukas maitse.

Kui mesi käärib ainult pealt, võib seda pärast kääriva kihi eemaldamist kasutada kondiitritoodete valmistamiseks, kui aga mesi käärib täies ulatuses, on see toiduna tarvitamiskõlbmatu.

Käärima võib minna ka pressitud mesi. Mõned väga viskoossed meeliigid (võilill, kanarbik) ei tule vurritamisel kärgedest hästi välja, mistõttu selle kättesaamiseks kärgedest kasutatakse pressimist.

Mee pressimisel satub mee sisse suira (ehk mesilaste poolt konserveeritud õietolmu) osakesi, mis sisaldavad mitmesuguseid looduses esinevaid ja käärimist esile kutsuvaid seene­eoseid.

Suiraosakeste hulgaline sisaldus mees võib samuti esile kutsuda mee käärimise isegi siis, kui mee niiskusesisaldus on 20 protsendi piirimail.

Kui ka sinul on küsimus, mille üle oled vastust otsides pikalt juurelnud, saada see meile!

Aitame asjatundjate abil küsimusele vastuse leida. Kirjuta kasu@postimees.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles