400-grammine jogurt annab üle poole päevasest lubatud suhkrust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurtid.
Jogurtid. Foto: Peeter Langovits

Paljudes toitudes, mis tunduvad esmapilgul tervislikud, on sees väga suur hulk suhkrut või soola, mille kasutamist peaks tegelikult piirama - nii ka jogurtis.

Toitumisteadlase Tagli Pitsi sõnul ei ole kahjuks enamikul jogurtitel peal lisatavate suhkrute kogust, vaid ainult süsivesikud. «Sellisest märgistusest on väga keeruline välja lugeda, kui palju lisatakse tootele suhkrut ja milline osa tuleb piimasuhkrust endast, toote lisandites olevatest suhkrutest ja kiudainetest (nt marjad vms),» selgitas Pitsi.

Kui võrrelda maitsestamata jogurti suhkrute sisaldust (ca 4-5g) osa teiste jogurtite pakenditelt leitud suhkrute sisaldusega (maksimaalselt umbes 13g), siis võib Pitsi hinnangul eeldada, et ehk umbes 7-8 grammi 100 grammi toote kohta on lisatud tavalist suhkrut. 400-grammisest pakendist võib seega saada umbes 30 grammi suhkrut.

«Täiskasvanud naise päevane energiavajadus on umbes 2000 kcal, millest lisatavad suhkrud ei tohiks anda üle 10 protsendi ehk üle 200 kcal ehk 50 grammi,» rääkis Pitsi. «Kui süüa ära 400-grammine magus jogurt, siis on tegelikult juba üle poole päevasest lubatavast lisatavate suhkrute kogusest kätte saadud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles