Paaridele: kuidas vältida raha pärast vaidlemist

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Abielu võib olla ühest küljest imeline ja samas ka keerukas ettevõtmine, sest teoreetiliselt saab kahest inimesest üks ning mõlemad vahetavad oma vallalise elu abielu argipäeva vastu.

Paarid liidavad kokku oma raamatu- ja muusikariiulid, kuid olgem ausad, vaidlused kirjanduse ning muusikaeelistuste üle pole kunagi nii tulised kui vaidlused sissetuleku üle, kirjutab consumeraffairs.com.

Veelgi enam, paljud eksperdid on öelnud, et kolm peamist asja, mille üle paarid vaidlevad, on seks, suhtlemine ja majapidamisega seonduvad kulud.

Kas paarid peaksid tingimata oma pangakontod ühendama? Kas koduste kulude eest ei saaks hoolitseda nii, et kumbki kontrollib oma sissetulekut ise?

Finantsekspert Gizem Saka ütles, et paarid ei peaks tegelikult eelistama kumbagi varianti, vaid pigem kasutama mõlemat. «Suurem osa rahast võiks olla ühisel kontol,» ütles Saka, «kuid kumbki partner peaks omama ka eraldi pangakontot isiklike väljaminekute tarvis, mida partner ei pruugi mõista.»

Saka selgitas ka, miks eraldi pangakontod on kasulikud, öeldes, et paljudel juhtudel näevad suhtes olevad inimesed tulusid ja kulusid erinevalt, seega võivad kergesti tekkida vaidlused selle üle, mille peale ja kui suures mahus keegi raha kulutab.

Uuringud on näidanud, et üks peamisi abieluinimeste kaebusi on see, et nad igatsevad eelnevaid päevi, mil nad olid majanduslikult «vabad» – puudus vajadus selgitada, mille peale teatud summa kulus.

Eraldi kontodelt raha isiklikuks tarbeks kulutamine ei tähenda aga, et peaksid seda saladuses hoidma. Gizem Saka sõnas, et eraldi kontod annavad võimaluse finantsasjadesse piir tõmmata, kuid ometi võivad kahel pool piiri asetsevad asjad olla nähtavad, mitte salajased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles