Lugeja küsib: kas mees saab mind majast välja visata, kui maja on tema nimel ja ostetud enne abiellumist?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduelamu. Illustratiivne foto.
Koduelamu. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media / Scanpix

Lugeja soovib teada, kas tema abikaasal on õigus teda majast välja visata, kui see on kirjutatud abikaasa nimele ja ostetud enne abiellumist.

Lugeja täpsustab: «Elame koos 25 aastat, sellest pool oleme olnud abielus. Enne abiellumist ostsime koos maja, kus mina olin sissekirjutatud. Maja on mehe nimel. Abielu jooksul oleme selle täielikult ümber ehitanud ning kõrvalhoone juurde ehitanud. Nüüd tahab mees lahutust ja mind välja visata. Ta ütleb, et mul pole siit midagi saada. Kas ta saab mind lihtsalt välja kirjutada ja minu isiklikud asjad tänavale visata? Mida ma pean tegema?»

Vastab vastused.ee leheküljel õigusbüroo Puurits & Partnerid jurist Hanna Kivirand

Kui soetasite maja enne abiellumist ja see on Teie abikaasa ainuomandis (ei ole nt abieluvaralepingut, mille kohaselt see on Teie ja abikaasa ühisvara), on abikaasal tõepoolest õigus otsustada, kes viibib temale kuuluvas elamus.

Samas võib kohus määrata abielu lahutuse korral perekonna ühise eluaseme ka selle abikaasa kasutusse, kes ei ole selle omanik, kuid seda ainult juhul, kui see on vajalik ebaõigluse vältimiseks. Samuti on abikaasal, kelle ainuomandis on elamispind, mis antakse teisele abikaasale kasutamiseks, õigus nõuda selle kasutamise eest mõistlikku tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles