Kultusvankrite turul tekkis segadus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor ema Kadri Vernik kärutab oma pisitütart Itiliisu Emmaljunga vankris, millel on ka seerianumber ehtsuse tõestuseks.
Noor ema Kadri Vernik kärutab oma pisitütart Itiliisu Emmaljunga vankris, millel on ka seerianumber ehtsuse tõestuseks. Foto: Toomas Huik

Emmaljunga vankrite ametlik maaletooja kahtlustab, et Tallinnas müüakse Emmaljunga kaubamärgi all ka võltskärusid.

Paari nädala eest hoiatas  Eestis lastevanemate seas kõrgelt hinnatud Emmaljunga lapsevankrite tarnija kliente müügile ilmunud kahtlastest vankritest. Vankreid müüva poe kinnitusel müüvad nad ehtsaid Emmaljungasid.

 «Oleme kohustatud oma kliente teavitama, et Eesti turule (mõnedesse beebipoodidesse) on ilmunud Emmaljunga lapsevankrid, millelt on eemaldatud toodete seerianumbrid ja need vankrid ei ole Eesti turule jõudnud läbi meie kui ametliku maaletooja,» teatas oktoobri alguses Beebikeskus oma kodulehel.

Teatest võis välja lugeda, et tegu ei pruugi olla Emmaljunga tehases toodetud originaalidega. «Seetõttu oleme kohustatud oma austatud kliente teavitama, et ilma seerianumbriteta Emmaljunga vankritele ei kehti garantii ja meiepoolne müügijärgne teenindus,» seisis teates.

Päritolu on firmasaladus

«Inimesed käisid ja küsisid selle kohta ning kuna see jätkus, siis riputasime selle teate üles,» selgitas olukorda Beebikeskuse poodi pidava ASi Greifto tegevjuht Margus Allik. Alliku sõnul on kahtlast päritolu vankritel maha võetud raaminumbrid ja inimestele öeldakse, et garantiiaeg on vaid üks aasta pikk. Alliku sõnul annab tootja Eestis müüdavatele lapsevankritele kaheaastase garantii.

«Emmaljunga juhendites on kirjas, et ilma raaminumbrita tehasegarantii ei kehti,» kinnitas Allik. Vastavalt Emmaljunga tehasega sõlmitud  lepingule on Greifto selle kaubamärgi ainuesindaja Eestis ja Baltikumis.

Greiftos Emmaljunga kaubamärgiga tegeleva Ants Jaaksoni sõnul on nemad neid vankreid müünud alates 1996. aastast ja siiani pole ükski vanker olnud ilma seerianumbrita.

Kui septembri keskel esimesed seerianumbrita vankrid Leedus ja Eestis müüki ilmusid, rääkis Greifto Jaaksoni sõnul ka Emmaljunga tehase esindajatega. «Nemad soovitasid võimaluse korral kontrollostu teha, aga siiani ei ole see õnnestunud,» tunnistas Jaakson.

Seerianumbrita lapsevankreid müüva Kotryna OÜ turundusjuht Enel Lausa kinnitas, et BabyCity poes olevatel kärudel pole seerianumbrit, «kuna Beebikeskus ei müü meile neid [seerianumbriga Emmaljungasid]».  

«Meil on Euroopa firma, mille peakontor on Leedus, ja me ostame tooteid Euroopast,» selgitas ta. Turundusjuht kinnitas, et tegu on Emmaljunga vankritega. Nende täpset päritolu ei soostunud turundusjuht aga avalikustama. «Need vankrid on pärit ühest Euroopa Liidu riigist, kahjuks ei ole mul võimalik teile täpsemat vastust anda,» sõnas turundusjuht.

Kallis lapsevanker

Ta kinnitas, et tegu on selle aasta mudelitega ja poodi jõudes on vankrid juba ilma seerianumbrita. Küsimusele, miks on vaja neid numbreid maha võtta, vastas Lausa: «Seerianumber on oluline vaid edasimüüja jaoks, et veenduda toote õigsuses ja olla kindel, et tegemist on originaaliga.»

Lausa sõnul pole nende poest Emmaljunga vankri ostnud inimestel mingit põhjust muretseda, sest Eesti seaduste järgi on neil õigus pretensiooni esitada kaks aastat. «Vanker tuleb meile tuua ja meie tegeleme garantiiprobleemidega,» kinnitas ta.

Postimees pöördus ka Emmaljunga tehase poole, kust soovitati ühendust võtta tarnijaga.

Kummalist päritolu Emmaljunga vankrid on ka varem Eestis müügile jõudnud. «Aastate eest müüdi turul ilmselt Poolas järele tehtud Emmaljungasid, aga poes ma neid näinud ei ole,» rääkis Allik. Ta selgitas, et Emmaljunga lapsevankreid toodetakse Rootsis. «Nad teevad isegi rattad kohapeal,» lisas ta.

Beebikeskuses maksab Emmaljunga imikuvanker u 800 eurot. «Liigub ka 700-euroseid, mida tehakse spetsiaalselt siin müügiks, aga need on meil juba otsas,» rääkis Allik.

BabyCitys algab Emmaljungade hind 909 eurost ja kõige kallim on 999 eurot.

Mustika keskuses asuvas BabyCity poes öeldi, et neile tulid Emmaljunga vankrid müüki septembri keskel ning seni on müüdud kümme vankrit.

Kommentaar

Siiri Erala

tarbijakaitseameti pressiesindaja

Seerianumbriteta vankreid müüva kaupluse turundusjuhi viide ärisaladusele on tarbijakaitseameti hinnangul kummaline. Eestis kehtib toote nõuetele vastavuse seadus. Selle järgi peab tootja toote või selle pakendi märgistama oma või kaubamärgi nime ja kontaktandmetega, viitega toote tüübi-, partii- või seerianumbrile või muule märkele, mis võimaldab seda tuvastada. Seda ei pea tegema juhul, kui sellise teabe esitamata jätmine on põhjendatud, mida see antud juhul ilmselt pole.

Euroopa Liit on kehtestanud, et tarbija minimaalne seaduslik pretensiooni esitamise õigus on kaks aastat. Põhimõtteliselt on lubatud ka olukord, kus müüja annab tootele üheaastase garantii, kuid selle ühe aasta sees lubab ta, et tarbija saab paranduse ajal kasutada asendustoodet. Kaheaastane pretensiooni esitamise õigus kehtib lisaks garantiile. Tarbijakaitseametini  pole jõudnud ühtegi tarbija pöördumist ning kaubamärgi väidetava võltsimise uurimine ei ole tarbijakaitseameti pädevuses. Ometi on oluline, et Eestis müüdavad vankrid vastaksid meil kehtivatele seadustele, sealhulgas märgistuse ning ohutuse poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles