Kartuli eest tuleb tänavu talvel ilmselt kallist hinda maksta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi kartulisaak oli tänavu hea, võib selle hind ikkagi tõusta.
Kuigi kartulisaak oli tänavu hea, võib selle hind ikkagi tõusta. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Selle sügise odavad kartulihinnad kaubandusvõrgus võivad üsna kiiresti tõusma hakata, sest mujal Euroopas on nõudlus kartuli järele väidetavalt suur.

Kui Saaremaa tarbijate ühistu poodides hakati hiljuti müüma korraliku välimusega Laura kartulit, 19 senti kilo, ütles Orissaare kartulikasvataja Aarne Põri, et niivõrd odava hinnaga polnud kartulit saada isegi vene aja lõpus, kirjutab Saarte Hääl. «See on üle mõistuse odav, nii odavalt ei suudeta tegelikult kartulit toota,» kinnitas Põri, kes peab oma tänavust saaki iseenesest väga korralikuks.

Vaagides kartuli ülimadala hinna põhjust, pakkus Saaremaa suurim kartulikasvataja Guido Lindmäe, et põhjuseks võib olla asjaolu, et mandril on kartulikasvatajad teinud väga suuri investeeringuid ja kohustused pankade ees sunnivad neid osa toodangust kiiremas korras turule tooma. Samuti üritavad oma toodangust lahti saada need, kellel on hoidlas palju kehva kvaliteediga kartulit.

Kartulihinna võimalikule jõudsale tõusule lähikuudel viitab aga see, et Euroopas pidi kartulihind sel aastal päris kõrge olema. «Kuulsin, et Euroopa kartulikasvatajatel on sel aastal lepingud kartulikrõpsuvabrikutega sõlmitud enneolematult kõrge hinnaga, hulgimüügilepingutega makstakse 26 senti kilo eest, see on ikka väga kõrge hind,» rääkis Guido Lindmäe.

Eestis sel aastal kartulipuudust ei ole, sest saagid olid head, ehkki probleeme on kartuli põllult kättesaamisega. Kindlasti jätavad kartulikasvatajad mingi osa saagist koduturu tarbeks, kuid siiski ei saa Lindmäe sõnul välistada, et kõiksugu vahendajate kaudu ei hakka kartul tasapisi liikuma ikkagi enamjaolt sinna, kus saab küsida kõrgemat hinda. Samuti on kuulda, et Soomes oli üsnagi kehv kartulisaak, mistõttu Eesti suured kartulikasvatajad veavad oma toodangut praegu rekkatäite viisi Soome. «See kõik tähendab seda, et kartul võib sel aastal kalliks minna,» kordas Lindmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles