Euroopa tarbijate suurim probleem on e-kaubandus

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buduaari e-turg.
Buduaari e-turg. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Täna selgus Brüsselis avaldatud uuringust, et e-kaubandus on üheks peamiseks piiriüleste tarbijakaebuste põhjuseks.

Brüsselis avaldatud uuringus kaardistati ning analüüsiti internetiostudega seotud tarbijakaebusi üle Euroopa. Uuringust selgus, et üle Euroopa laekus nii 2010. kui 2011. aastal piiriüleseid e-oste puudutavaid kaebusi üle 30 000.

Peamiseks probleemiks on, et makstud ning tellitud kaubad ei jõua tarbijani, tellitud kaubad on puuduliku kvaliteediga või ei vasta kättesaadud tooted tellitule. 

Ka Eesti tarbijate esitatud piiriüleste kaebuste hulgas on enim probleeme just internetikaubandusega. 2012. aastal on Eesti tarbijatelt laekunud 150 kirjalikku abipalvet seoses teise riigi e-kauplejalt sooritatud ostudega.

Tarbijakaebusi analüüsides jääb silma ka asjaolu, et e-kaubandusega tegelevad  ettevõtted ei täida alati seadusest tulenevaid kohustusi, mis vastaval tegevusalal  kehtivad.  Näiteks ei ole alati tagatud tarbija õigus tellitud kaubast teatud aja jooksul loobuda ning saada makstud raha tagasi.

Uuringu andmetel põhjustab vaidlusi ning tarbijates pettumust  ka kauplejate soovimatus müüa kaupu teatud Euroopa Liidu riikidesse, samuti liba e-kaubamajad ning võltsitud toodete müük.

Samas saab tõdeda, et hoolimata antud sektoris varitsevatest ohtudest ning esinevatest probleemidest, kasvab e-ostude populaarsus tarbijate seas pidevalt.

Täna avaldatud uuring sisaldab muu hulgas näpunäiteid nii e-kauplejatele kui ka tarbijatele, neist peamised on:

  • tee alati kindlaks, kellega sa tehingu sõlmid;
  • jälgi, et kasutad turvalisi makseviise;
  • oska ära tunda pettust ning libapakkumisi;
  • teadvusta endale enne tehingu sõlmimist nii seadusjärgseid õigusi kui ka kohustusi .
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles