Sibul ja küüslauk säilivad kõige paremini spetsiaalses potis

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibulaid ja küüslauku tuleks säilitada õhuaukudega keraamilistes anumates.
Sibulaid ja küüslauku tuleks säilitada õhuaukudega keraamilistes anumates. Foto: Svetlana Zaitseva/Õhtuleht

Eesti Maaülikooli aianduse osakonna lektor Priit Põldma soovitab sibulat ja küüslauku hoida kodus spetsiaalses savipotis, millel on õhuaugud sees.

«Tegemist ongi spetsiaalse sibula ja küüslaugu säilitamiseks mõeldud potikesega, millel on külgedel augud ja peal kaas. Seal säilib sibul kindlasti paremini kui kuskil lihtsalt niisama vedeledes,» ütles Põldma.

Üldiselt säilib sibul Põldma hinnangul hästi ega vaja eritingimusi. Säilitamiseks sobib kõige paremini toasoojast veidi madalam temperatuur, mis on n-ö «kergelt jahe». Hoiukoht peaks olema piisavalt ruumikas, et sibulate vahele ruumi jääks. Õhk peab olema kuiv, sest sibul hakkab niiskuse käes kasvama. Samuti ei tohiks sibulaid hoida paigas, kus võib karta miinuskraade.

«Eks ta ikka tasapisi kuivab, aga kuna tal on kaks korralikku kattesoomuse kuivkihti ümber, pole soe nii suur probleem,» ütles Põldma ja lisas: «Kolm-neli kuud kindlasti ei tohiks midagi juhtuda.»

Sibulate palmikusse sidumine Põldma hinnangul nende säilimisele lisaväärtust ei anna. Sibulad säilivad palmikutes tema sõnul hästi pigem seetõttu, et kimpu valitakse juba põllu pealt alati kõige ilusamad ja kopsakamad elujõulisemad sibulad.

Küüslauk tahab pimedust

Küüslaugu säilitamine on sibulast keerukam ja raskem ettevõtmine. Küüslauku tuleb ideaalis säilitada kuivas ning pimedas ruumis temperatuuril -2 kuni +2 kraadi. Säilimiseks vajab küüslauk õhuniiskust alla 65 protsendi. Ka soojas ruumis (näiteks köögis) võib küüslauku toatemperatuuril säilitada, kuid siis kipub küüslauk jaanuaris-veebruaris ära kuivama.

Kilekotis tekib jällegi oht, et niiskuse tõttu tekivad küüslaugule juured taha. «Isegi null kraadi juures hakkab küüslauk juba veebruari ja märtsikuus tasapisi kasvama,» ütleb Põldma. Samuti on kasulik küüslauku hoida teistest toiduainetest eraldi.

Tihti panevad inimesed küüslaugu kodus külmkappi. Põldma hinnangul pole see hea mõte: «Tegelikult küüslauk seal pikaajaliselt ikkagi ei säili. Külmkapis on temperatuur 4 kraadi ringis ja küüslauk kuivab ka seal ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles