Parimad koolikokad on Tabasalu ühisgümnaasiumis

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabasalu ühisgümnaasiumi praad
Tabasalu ühisgümnaasiumi praad Foto: Tervise arengu instituut

Tallinn FoodFestil peetud konkursi «Parim koolisöökla» finaali võitis Tabasalu ühisgümnaasium, mida esindasid kokad Liidia Maikina ja Merle Indermitte.

Võidu tõid neile  heigifileest valmistatud kalasupp, hakkliharull köögiviljatäidisega koos kartuli-kõrvitsapudruga ning kihline mannapuder mahlakisselliga.  

Finaalis osalenud kuue kooli kokad pidid etteantud aja - 2 tunni ja 20 minuti jooksul valmistama kolm rooga: prae ja magustoidu koolis kasutusel olevast igapäevamenüüst ning lisaks uuendusliku kala-köögiviljasupi omal valikul. Supi toorained pidid jääma koolile sobivasse hinnaklassi ja reaalsesse valikusse.

Toiduasjatundjatest koosnev žürii võttis hindamisel arvesse toidu maitset ja välimust, serveerimist, toiteväärtust, toitainelist koostist ja omavahelist sobivust, samuti valmistamise protsessi - kokkade professionaalsust ja hügieeninõuete täitmist. Kala-köögiviljasupi juures jälgiti lisaks ka roa uudsust, võimalikku populaarsust õpilaste seas ja roa reaalse valmistamise võimalust koolisöökla tingimustes.

Žürii esimehe, restorani C´est La Vie peakokk Vello Kivibergi sõnul oli võistlus tänavu tasavägisem kui kunagi varem. «Žürii üksmeel on see, et kõik saaks auhinnad,» lausus ta. «Road olid maitsvad ja soovitame neid igati koolilastelegi.»

Žürii hinnangul valmistas finaali parima kalasupi Valga üõhikool, parima prae Tabasalu ühisgümnaasium ning parim magustoit oli žüriiliikmete arvates Põlva leskkoolil. «Eriauhind meie poolt läheb Häädemeeste koolile, kelle road olid kõige koolisõbralikumad ja paremini teostatavad  koolimenüüs,» lisas Kiviberg.  

Konkursile registreerus sel aastal 13 kooli. Finaalis osalesid Häädemeeste leskkool, Paikuse põhikool, Põlva keskkool, Tabasalu ühisgümnaasium, Türi toimetulekukool ja Valga põhikool.

Tervise Arengu Instituut valis parimat koolisööklat tänavu seitsmendat korda. Konkursi eesmärk on juhtida avalikkuse tähelepanu koolitoidule ning selle valmistajatele ning tunnustada parimaid. 2011. aasta parima koolisöökla tiitli sai Vääna mõisakool, 2010. aastal Sõmeru põhikool ning 2009 läks võit Kivi-Vigala põhikoolile.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles