Riigiasutus müüs lambakasvatajatele vigaseid kõrvamärke

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad.
Lambad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Saaremaa Kärla valla lambakasvatajad olid sunnitud välja vahetama 250 elektroonilist kõrvamärki, kuna märkide valmistaja Šveitsi firma Datamars oli märgid vigaselt kodeerinud.

Saaremaa suuremate lambakasvatajate hulka kuuluv Saare Agro OÜ ja veel kolm sellega seotud ettevõtet tellisid jõudluskontrolli keskuselt 250 elektroonilist Datamarsi kõrvamärki, mis osutusid aga kasutamiskõlbmatuteks, kirjutab Saarte Hääl. Viga oli põhjustatud asjaolust, et Eestis on erinevalt paljudest teistest riikidest kõrvamärgil olev kontrollnumber (viimane number kõrvamärgil) registreerimisnumbri osa.

Kuna vigaste numbrite asendamiseks tuli ettevõtetel karjad uuesti kokku ajada, kõlbmatud märgid eemaldada ja uued asemele panna, nõuavad Kärla lambakasvatajad jõudluskontrolli keskuselt kõrvamärkide vahetamisega seotud kulutuste kompenseerimist.

Jõudluskontrolli keskuse direktor Kaivo Ilves ütles, et rahalise kompensatsiooni leidmine on keeruline, kuid loodetavasti õnnestub Saaremaa lambakasvatajatega siiski kõiki rahuldavale kokkuleppele jõuda.

Kaivo Ilvese sõnul tekkis viga jõudluskontrolli keskuse ja märgitootja möödarääkimise tõttu. «Meie pidasime silmas Eestis kehtivat numbriformaati, aga tootja pidas silmas formaati, mida paljud teised riigid kasutavad,» rääkis Ilves, kelle sõnul olid vigaseks osutunud kõrvamärgid esimene Šveitsi firmalt ostetud partii, mis jõudis Eestisse augustis. Lisaks Saaremaa tootjatele said vigaseid kõrvamärke ka üks Lõuna-Eesti lambakasvataja ja üks veisekasvataja.

Vea ilmnemisel peatas jõudluskontrolli keskus ajutiselt elektrooniliste märkide müügi, kuni tootja asendas vigased märgid tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles