Grippi surevad täiesti terved lapsed

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripi tõttu surnud inimesed ei olnud vaktsineeritud.
Gripi tõttu surnud inimesed ei olnud vaktsineeritud. Foto: Priit Simson / Postimees

USA Haiguste kontrollimise ja ennetamise keskus (CDC) leidis, et 43 protsenti Ameerika lastest, kes grippi surevad, on eelnevalt olnud täiesti terved.

Uurijad hoiatavad, et kuigi gripp on eriti ohtlik astmaatikutest lastele, ei suudeta siiani täpselt kindlaks teha, millised lapsed jäävad gripiviirusest eriti raskelt haigeks ja kes võivad surra, vahendab NBCNews.com.

Uuringud näitavad, et tervemad lapsed surid grippi isegi kiiremini, keskmiselt nelja päevaga. Riskigrupis lapsed pidasid tõvele kauem vastu.

Põhjustena usuvad teadlased, et võib-olla on astmahaiged, Downi sündroomi või muude probleemidega lapsed ja nende vanemad terviseteemadel teadlikumad ja valvsamad. Vanemad otsivad igale haigusnähule kohe lahendust. Teise teooriana võib teadlaste arvates tervete laste immuunsüsteem nakatumise tagajärjel hakata haigust liiga kiirelt vastu ründama.

17-aastane ameerika poiss Austin Booth suri 2011. aasta jaanuaris külmetusviiruse tagajärjel. Austin ei tundnud end ühel päeval hästi, kuid mängis ikkagi kooli esindusmeeskonnas korvpalli ja jõudis isegi järgmisel päeval kooli. Ent kui ta hakkas ühtäkki verd köhima, teadis ema, et peab ta traumapunkti viima.

Kahjuks oli liiga hilja. Kuus päeva hiljem poiss suri, kuigi oli varem olnud täiesti terve. «Täiesti elujõuline terve 17-aastane poiss lahkus meie hulgast nädalaga,» ütles tema ema telefoniintervjuus.

Nagu enamus temaealisi Ameerika lapsi, ei olnud ka Austin gripi vastu vaktsineeritud. CDC arst Karen Wong ütleb, et kuna gripp on niivõrd ootamatu ja ohtlik haigus, peaksid inimesed tõsisemalt mõtlema enda vaktsineerimisele. «Kuna me teame, kuidas surm võib gripi puhul kiiresti saabuda, oleks parem seda ennetada ja ennetada saab ainult vaktsiini kaudu,» kinnitas Wong.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles