Mis maksab meheleminek

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui välja arvata kulud pulmakleidile, ülikonnale, lilledele, autole ja fotograafile, mille hinnad varieeruvad vastavalt maitsele ja rahakotile, siis abielu registreerimine toob kaasa väljamineku, mida vältida ei õnnestu.

Perekonnaseaduses on sätestatud riigilõiv, mida tuleb tasuda ühist abiellumisavaldust  kas perekonnaseisuametisse, notarile või vaimulikule esitades, kirjutab Ksenia Repson venekeelses Postimehes.

Perekonnaseisuametis ja kirikus on see riigilõiv 19.17 eurot. Notari juures abiellumine on riigilõivuvaba, maksta tuleb aga notaritasu 63,91 eurot, millele lisandub käibemaks. 

Järgmine etapp on abielutseremoonia, kui seda peetakse vajalikuks. Odavaim tseremoonia pealinna perekonnaseisuametis maksab 23 eurot ja see hind kehtib neljapäeviti. Reedel maksab abiellumine 38 eurot ja 35 senti ning laupäeval juba 76.69. Teistes omavalitsustes võivad hinnad erineda, sest iga omavalitsus kehtestab need ise.

Tallinna perekonnaseisuameti juristi Kersti Piirmetsa sõnul tuleb nende majas maksta vaid riigilõiv ja tseremooniatasu, mis sõltub nädalapäevast. «Kui üks abiellujatest otsustab muuta nime muuta, siis selle eest riigilõivu ei küsita. Muudest kuludest ei oska me midagi rääkida,» tõdes ta.

Kui abielludes on otsustatud vahetada perekonnanime või lisada senisele nimele abikaasa oma, siis ka selleks on seaduses ette nähtud kindel aeg – üks kuu. Kui selle muudatuse vormistamisega jäädakse hiljemaks, siis politsei- ja piirivalveameti kinnitusel trahvi maksta ei tule.

Kuigi nimevahetuse eest riigilõivu ei küsita, kaasnevad sellega siiski omad kulud, kuna tuleb taotleda uued isikuttõendavad dokumendid. Uue ID-kaardi saamiseks tuleb tasuda riigilõiv 24.28, passi saamiseks tuleb maksta 29.76 eurot. Kui tellida mõlemad dokumendid korraga, siis läheb see maksma 38.34 eurot.  

SEB ja Swedbangas läheb uue pangakaardi saamine maksma üks euro ja 92 senti.

Samuti tuleb pärast nimevahetust või muudatust välja vahetada autojuhiload. Autoregistrikeskusest öeldi, et selle hind sõltub lubade ja tervisetõendi kehtivusetähtajast. Kui load on veel värsked ning tervisetõend kehtib, siis maksab lubade uuendamine 12.78 eurot.

Kõik eelnev kehtib, kui abielluvad Eesti kodanikud või siin alalist elamisluba omavad inimesed. Teistel puhkudel, kui näiteks abiellutakse kas välismaal või välismaalasega, teeb olukorra keerulisemaks vajadus tõlkida dokumendid eesti keelde ja need ka notariaalselt kinnitada.

Minimaalsed abiellumisega kaasnevad kulud

Riigilõiv   –  19.17

Tseremoonia perekonnaseisuametis – 23 eurot

Kõige odavamad sõrmused – 180 eurot paar

Dokumentide vahetus:

Pass ja ID-kaart  – 38.34 eurot

Juhiload  – 12.78

Pangakaart – 1.92

Kokku 275.21 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles