Ülepea kasvanud rahapuud leiavad uue kodu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annetatud toalilled.
Annetatud toalilled. Foto: Toomas Huik

Kolmandat aastat järjest said inimesed kodus võimust võtnud lilled tuua aianduskeskusesse Hansaplant, kust need saadetakse edasi haiglatele ja lasteaedadele.

«Põhiliselt toodi selliseid toataimi, mis inimestele lihtsalt enam kodudesse ära ei mahtunud. Toodi suuri toalilli nagu monstera, kummi-viigipuu, tavaline viigipuu. Siin taga on näiteks kihvt ronitaim Cissus ja väike havisaba,» rääkis Hansaplanti turundusassistent Anna Ansmitt.

Sümboolselt oli riiulitele asetatud ka lopsakaid rahapuid. «Selle taime nimi on rahapuu ja nagu näha on seda toonud päris mitmed inimesed,» ütles Hansaplanti aia- ja kodukaupade osakonna juhataja Maie Steinfeldt.

Üldiselt tõid inimesed toataimi paari-kolme kaupa ja nii kogus neid mitu suurt riiulitäit.

Turundusassistendi Ansmiti hinnangul olid toodud taimed üllatavalt heas seisus. «Nagu sellelt jõulukaktuselt (osutab hiiglaslikule taimele – toim) näha, olid inimeste toataimed tõesti ilusad. Vajadusel tegime neile ka parasiiditõrjet, istutasime ümber või lisasime pottidesse natuke mulda. Taimed on väga ilusad,» kommenteeris Ansmitt.

Päris mitu taime tuli Hansaplanti aiandusspetsialistidel siiski ka ära visata. «Võib-olla inimestel endal lihtsalt ei tõuse käsi, et oma taime n-ö ära visata ja nad loodavad, et järsku saame meie taime veel ellu äratada,» lausus Steinfeldt, kelle sõnul olid paar taime nii paksult kahjureid täis, et neid ei saanud enam kuidagi kontrolli alla.

«Iga taime puhul jagame saajatele juhtnööre. Kõige tavapärasem, miks need toataimed kodudes ära surevad, on ülekastmine. Kuiva kätte nad naljalt ei jää. Pigem, kui kogu aeg on taime jalad n-ö vees, siis juured kipuvad ära mädanema. Lühemaid kuivaperioode enamus taimi ju elab üle,» nõustas Steinfeldt.

Ühtegi taime Hansaplanti ripakile ei jää. «Seda ohtu kindlasti ei ole,» kinnitab Ansmitt. Kõik taimed annetatakse ikkagi erinevatesse asutustesse või lähevad peredele.

Koolid ja muud asutused avaldasid lillede saamiseks soovi ise. «Ise soovisid oma ruumidesse rohelust tuua ja meie saime abiks olla,» märkis Ansmitt. Heategevusfondi Dharma liikmed otsisid üles pered, kes lillede üle rõõmu tunneksid.

Tänaseks on uue rohelise seltsilise saanud endale Kadrina Keskkool, Salu puuetega laste kool ja Nõmme linnaosavalitsuse sotsiaalhoolekande osakond. Lisaks on plaanitud viia taimi Pelgulinna sünnitusmajale ja Järvamaa peredele ning Türi nõustamiskeskusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles