Linnukeste toitmise üheksa reeglit

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnumaja võib ka ise teha.
Linnumaja võib ka ise teha. Foto: Sille Annuk / Postimees

Peagi on käes aeg, mil tihased käivad nõudlikult akendele koputamas ja otsivad inimeste abi. Kuidas neid õigesti aidata? Soovitusi jagab Aarne Tuule ornitoloogiaühingust.


1. Valmista või osta lindudele sobilik toidumaja. Heast toidumajast ei pääse kerge ja kuiv toit ka tugeva tuulega lendu ning linnud peavad mahtuma mugavalt sisse-välja lendama. Maja ei tohiks olla nii kitsas, et linnud peavad toidule ligi pääsemiseks rüselema.

2. Paigalda toidumaja õigesse kohta. Hea asukoht on selline, kuhu toitja viitsib end kaevata ka kõige tihedama tuisuga, samas on läheduses puu või põõsas, kus linnud saavad ümbrust jälgida ja söömisjärjekorda oodata. Kassidel ja koertel ei tohiks olla sellisesse kohta hõlpsat juurdepääsu.

3. Toida regulaarselt. Linnud vajavad süüa iga päev – peamiselt hommikul valgenedes ja tunnike enne loojangut. Kui magad nädalavahetusel kauem, pane juba õhtul toidumajasse uus ports valmis. Täitmata toidumaja pärast karmi tuisuööd võib nõrgematele lindudele saatuslikuks saada.

4. Paku vaheldusrikast, kuid alati magedat toitu. Üksnes päevalilleseemned on liiga üksluine toit, linnud söövad meelsasti näiteks pähkleid, hirssi, tangu, rapsi-, kõrvitsa- ja õunaseemneid jms.

5. Riputa toidumaja lähedusse mõned rasvapallid. Rasvapallidest on hea toituda pisut nõrgematel lindudel, kes söögimajas alati löögile ei pääse. Rasv on hea ka puhuks, kui toidumajja jäävad seemned panemata.

6. Puhasta toidumaja regulaarselt keeva veega. Mitmed haigused (nt rohevintide ja rasvatihaste trihhomonoos) levivad just söögimajades, kus linnud omavahel, toidu ja väljaheidetega pidevalt kokku puutuvad.

7. Ära alusta toitmist enne püsivaid külmi ja ära lõpeta enne kevadet. Enne külma ja lund toitma hakates jäävad rikkaliku toidulaua tõttu talvituma ka need linnud, kes muidu oleks lõuna poole rännanud.

8. Ära pinguta üle, tegu on siiski lisatoitmisega. Lindudel peab säilima oskus iseseisvalt toitu hankida, erandiks on väga karmid külmalained ja tõsised tuisud.

9. Kasuta võimalust ja tee tutvust toidumaja külalistega. Toidumajast käib talve jooksul läbi mitmeid linnuliike. Õpi ja avasta koos perega, kui põnev on talvine linnuelu.

Eesti Ornitoloogiaühing andis mullu välja  väikese juhendmaterjali, mida saab vaadata aadressilt .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles